Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 05:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-miljarder-till-skolan-nasta-ar/

Svensk politik

Nya miljarder till skolan nästa år

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Amir Nabizadeh/TT

1,6 miljarder kronor satsas i budgeten för 2021 på skolan, bland annat på mer undervisningstid, läxhjälp och vidareutbildning av lärare.

– Vi ser stora utmaningar i skuggan av corona, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff på tisdagen.

Syftet med pengarna är enligt Liberalernas partiledare att eleverna ska kunna ta igen kunskapsutveckling som de tappat under våren, exempelvis på grund av sjukfrånvaro och distansundervisning. Hon varnar för att det har skapat ett gap mellan barn från resursstarka familjer och de som kommer från socialt och ekonomiskt svagare miljöer.

Huvuddelen av satsningen, 1 miljard kronor, går till ökad undervisningstid, mer läxhjälp och lärarnas arbetsmiljö under 2021.

– Vi vill också se fler vägar in i läraryrket och vi behöver fler möjligheter för lärare, rektorer och förskollärare att fortbilda sig, säger Nyamko Sabuni och hänvisar till att andelen obehöriga lärare ökar.

260 miljoner kronor läggs 2021 på vidareutbildning för dem som redan arbetar inom skolan. Pengar läggs också på att personer som har ämneskunskaper ska kunna komplettera med pedagogisk kompetens för att kunna bli behöriga och ta arbete inom skolan. Fram till år 2033 beräknar Skolverket att det behövs 45.000 nya behöriga lärare och förskollärare.

Totalt handlar det om drygt 2 miljarder kronor till skolan de kommande tre åren i höstbudgeten. Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad framhåller att pengarna också syftar till att skydda skolan mot nedskärningar som annars hotar i en del kommuner.

Även forskningen får mer pengar i höstens budget. Det handlar om 3,4 miljarder kronor extra nästa år. Största posten är höjda basanslag till universitet och högskolor (1,3 miljarder 2021), därefter forskningsinfrastruktur, som ESS i Lund (740 miljoner kronor.)

– Vi har stora utmaningar framför oss med pandemier, klimatkris och åldrande befolkning. Allt detta kräver att vi satsar på forskning och lockar hit forskare av högsta rang, säger Nyamko Sabuni.

Förslagen har förhandlats fram av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Sedan tidigare har partierna presenterat en satsning på skolor i utsatta områden på cirka en halv miljard kronor i budgeten för 2021. Dessutom höjs de generella statsbidragen till kommunerna med 7 miljarder kronor nästa år.

Läs mer: Allt fler väljare tror att Januariavtalet håller, enligt DN/Ipsos

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt