Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-restriktioner-infors-det-galler-nu-och-framat/

SVERIGE

Nya åtgärder mot smittspridning gäller från i dag

Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagens pressträff. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell deltog.
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagens pressträff. Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell deltog. Foto: Marko Säävälä / TT

Nya åtgärder införs för att få stopp på den stegrande smittspridningen. Flera av dem börjar gälla i dag, onsdag.

Från och med onsdag den 12 januari

● Nya restriktioner för restauranger, krogar och caféer lyder serveringsställen ska också stänga senast klockan 23. Sällskap om max åtta personer får också sitta tillsammans och det ska vara minst en meter mellan varje sällskap.

● Nya allmänna råd för vuxna införs om att begränsa antalet nära kontakter inomhus. Vuxna bör avstå från större middagar, fester och liknande umgängen.

● Hårdare restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Om arrangemangen har fler än 20 deltagare ska alla ha en sittplats, besökarna får komma i sällskap om maximalt åtta personer och varje sällskap ska hålla minst en meters avstånd. Vid mer än 50 deltagare krävs även vaccinationsbevis , utöver reglerna som gäller från 20 personer. Religiösa sammankomster undantas regeln om krav på sittplats.

Foto: Nicklas Thegerström

● På mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinpass och det finns även krav på att ha minst 10 kvadratmeter per besökare.

● Avrådan om att arrangera cuper och läger inomhus förlängs, med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan genomföras, med åtgärder för att minska risken för smitta.

● Distansundervisning på universitet och högskolor ska kunna användas deltid, för att minska risken för trängsel och stora folksamlingar. Men studenterna ska inte studera hemifrån på heltid, enligt råden. Praktiska moment – till exempel examinationer – kan genomföras med åtgärder för att minska smittspridning på plats.

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en begäran till regeringen om att införa ytterligare åtgärder. Dessa åtgärder kan införas när de hanterats av regeringen:

● Sänka deltagartaket till 20 personer i uthyrda lokaler för privata sammankomster.

● Införa ett deltagartak på maximalt 500 personer vid offentliga tillställningar och mässor inomhus. Deltagartaket ska gälla oavsett kontroll av vaccinbevis.

● Slopat krav på ett högst 48 timmar gammalt, negativt covidtest. I stället ska kravet på covidpass återinföras för alla inresande som är 18 år och äldre.

Foto: Elin Åberg

Sedan tidigare gäller:

● Allmänna råd till hela befolkningen om att hålla avstånd och undvika trängsel.

● Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det, enligt myndigheternas rekommendationer. Bara de anställda som måste vara på plats ska vara det.

● På långväga kollektivtrafik ska alla resande vara sittande.

● Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken, när det inte är möjligt att hålla avstånd.

● På handelsplatser råder ett besökstak om minst 10 kvadratmeter per person. Det samma gäller platser för kultur och fritidsverksamheter (verksamheter som riktar sig enbart till barn och unga är undantagna kravet).

● I grundskola, övriga obligatoriska skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska åtgärder vidtas för att minska risken för trängsel och smittspridning. Som exempel lyfter Folkhälsomyndigheten att undvika att blanda olika klasser och att vara ute så mycket som möjligt. Undervisning på plats ska dock fortsatt vara huvudregel.

Foto: Jessica Gow/TT

För den som inte är vaccinerad:

● Den som inte är vaccinerad ska vara extra försiktig för att undvika att smittas och smitta andra, till exempel genom att hålla avstånd.

● Den som inte vaccinerat sig bör undvika att umgås med personer som är i riskgrupp och de som är över 70 år – även om de är vaccinerade.

● Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla från 12 år och uppåt ska vaccinera sig mot covid-19. Det gäller även de som genomgått en covid-19 infektion. Även gravida, som räknas som riskgrupp efter vecka 20, ska ta vaccinet.

● De allmänna råden för ovaccinerade gäller bara vuxna.

Läs mer:

Hårdare restriktioner för Kultursverige: ”Nu är det bara att överleva som gäller”

Max 500 på arenorna: ”Känns inte rättvist”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt