Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 06:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-siffror-41-explosioner-i-svenska-bostadsomraden-i-ar/

2 min 51 sek. Hör underrättelseexperten om sprängningarna i bostadsområden: "Det vi ser i Sverige har inget motstycke i Europa"
SVERIGE

Nya siffror: 41 explosioner i svenska bostadsområden i år

Till och med augusti i år har Nationella bombskyddet varit på plats efter 41 explosioner i bostadsområden runtom i Sverige.

Sverige sticker ut, enligt underrättelseexperten Eva.

– Det finns sannolikt inget liknande i något annat land i Europa.

Under Emelies första år som bombtekniker har hon ryckt ut på ett tiotal explosioner i bostadsområden.

– Det är så nonchalant mot människoliv.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Marcus Gunnarsson och Matilda Sjöström väcktes av explosionen och fick instruktioner om att hålla sig inomhus medan bombskyddet arbetade.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 8 Bombteknikern Emelie säger att rädslan för att skadas var större när hon som polis åkte på 112-larm, där varje ärende kunde innebära ett möte med en person som ville göra henne illa. ”Jag tycker det är mycket mer hanterbart med ett föremål som oftast ligger där de ligger.”
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 8 Emelie är tränad på att se detaljer som hennes poliskollegor inte lägger märke till och hennes fynd kan vara avgörande för en polisutredning. Men hon ska också se till att inga sprängämnen finns kvar efter att en explosion inträffat, så att kriminalteknikerna kan jobba säkert.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 8 I bombskyddets garage gör Emelie några chins under en paus i fortbildning i manövrering av bombroboten.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 8 I de återkommande konsultationerna via telefon med poliser runtom i landet har Emelie fått höra att det känns betryggande att tala med henne. ”Då tänker jag att jag är kanske inte en av de mest erfarna på bomberiet, men att mina sociala egenskaper också är till nytta i det här.”
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 8 Emelie ser det som sitt viktigaste uppdrag att skydda medborgarna innan något sker. Att hitta sprängämnen innan de skadar någon. 
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 8 Samma morgon som Emelie är på plats efter explosionen i Uppsala får hennes kollegor i Skåne åka ut på en liknande insats, vid en flerfamiljsbostad i Landskrona. Fram till september i år har Nationella bombskyddet varit på plats efter 41 explosioner i bostadsområden runtom i Sverige.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 8 Emelie letar bland bombskyddets samling av tidigare upphittade föremål, i hopp om en ledtråd kring vilken granat hon har att göra med.
Foto: Lotta Härdelin