Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nytt-aggressivt-kraftdjur-upptackt/

SVERIGE

Nytt aggressivt kräftdjur upptäckt

Större rovmärla har hittats i Sverige för första gången.
Foto: Jonas Roth/Havs- och vattenmyndigheten

För första gången har kräftdjuret större rovmärla upptäckts i Sverige och Norden. Djuret är invasivt och har orsakat bekymmer i bland annat Storbritannien och Tyskland.

TT Text

Större rovmärla är inte bara större och kraftigare än de svenska arterna utan också mer aggressiv, uppger Havs- och vattenmyndigheten. Den dödar fler byten än den äter upp. I de vatten rovmärlan invaderar förändras ofta smådjurssamhället, och flera lokala arter minskar kraftigt eller försvinner.

Arten upptäcktes vid provtagning av småkryp i Vätterns strandzon – där den kan ställa till med stora problem.

”Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor”, säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken i ett pressmeddelande.

Hur arten har spridits till Vättern är oklart, men en möjlig förklaring är att den följt med båtar eller annan utrustning från andra vatten.

Att utrota kräftdjuret bedöms vara omöjligt. Det går dock att undvika spridning till andra vatten.

– Se till att dina fiskeredskap och badleksaker är torra och rena innan du använder dem i ett annat vatten, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten till TT.

Ämnen i artikeln

Vetenskap
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt