Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nytt-klimatmal-for-vgr-miljochefen-tvivlar-pa-framgang/

Sverige

Nytt klimatmål för Västra Götaland: Miljöchefen tvivlar på framgång

”En lättnadens suck”. Så beskriver VGR:s miljöchef, Gustaf Zettergren, Preems beslut att inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Regionens nya klimatmål är stenhårda och Gustaf Zettergren tror inte på framgång nästa år.
”En lättnadens suck”. Så beskriver VGR:s miljöchef, Gustaf Zettergren, Preems beslut att inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Regionens nya klimatmål är stenhårda och Gustaf Zettergren tror inte på framgång nästa år. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Västra Götalandsregionen måste ta jättekliv för att nå det nya klimatmål som klubbades på tisdagen.

Nu ska koldioxidutsläppen minska med 16 procent varje år fram till 2040, men den senaste siffran – för år 2018 – visar att regionens utsläpp har ökat med 1 procent.

Miljöchefen Gustaf Zettergren tror inte att regionen kommer att nå målet nästa år.

– Det kommer bli ett jättetufft arbete, säger han.

Idag klubbades Västra Götalands nya klimatbudget i regionstyrelsen – samtliga 15 ledamöter röstade för förslaget.

Arbetet börjar i uppförsbacke – under 2018 ökade koldioxidutsläppen med 1 procent i hela regionen, men har sedan 1990 minskat med 14 procent. Enligt målet ska utsläppen minska med 16 procent årligen fram till år 2040.

– Det kommer bli ett jättetufft arbete, säger miljöchefen Gustaf Zettergren.

Klimatbudgeten som nu antagits ska fungera som en finansiell budget med redovisning varje år.

Då hörs vi om ett år när hela regionen har minskat utsläppen med 16 procent. Tror du att ni kommer lyckas?

– Nej det tror jag inte, säger Gustaf Zetterberg bestämt.

Varför?

– Vi har inte alla verktyg för att göra det. Vi ska fortsätta att utveckla klimatarbetet, men då måste vi satsa mer på samverkan mellan departementen och alla instanser och ända ner till invånarna. Det är en jätteutmaning.

Vad innebär detta nya budgetarbete för invånarna i regionen?

– På nationell och regional nivå gäller det framför allt en omställning för den tunga industrin. Den kan bli särskilt tung för oss i Västsverige eftersom vi har raffinaderierna och kemiindustrin. Men nu har vi ett stort momentum för att kunna påverka, säger han.

Gustaf Zettergren, miljöchef VGR.
Gustaf Zettergren, miljöchef VGR. Foto: Catharina Fyrberg/VGR

För organisationen VGR:s egen del kommer arbetet delvis att fokusera på att få ner koldioxidutsläppen för de 55.000 anställda, och för alla de besökare som kommer till regionens fastigheter.

– Vi har ju många byggnader som sjukhusen, Göteborgsoperan eller Botaniska trädgården, och där ska vi utveckla laddinfrastrukturen bland annat.

Och den omställningen är igång och den går fort menar Gustaf Zettergren.

Förutom den interna omställningen handlar det övriga arbetet också om att se till att pengar från nationella klimatsatsningar hamnar hos rätt företag, organisation eller kommun.

Ett stort avgörande för regionens klimatarbete skedde i september förra året när raffinaderiet Preem drog tillbaka sin ansökan om miljötillstånd för att bygga ut ROCC-verksamheten.

Verksamheten syftade till att omvandla tjockolja till mer miljövänligt bränsle bland annat inom sjöfarten. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen vid raffinaderiet fördubblas.

Gustaf Zettergren beskriver reaktionen på företagets kovändning som en ”lättnadens suck”.

– I princip hade det varit omöjligt att nå våra regionala klimatmål om de hade fått tillstånd. Samtidigt hade det lagt en skugga över hela klimatdebatten - varför ska inte jag få använda min fossila bil när Preem släpper ut så mycket koldioxid? säger Gustaf Zettergren.

En del av klimatarbetet som hela landet kan bli bättre på är samverkan mellan myndigheter, regioner och kommuner menar han.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Foto: Catharina Fyrberg, Catharina Fyrberg

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) säger att arbetet som väntar kommer bli tufft, men nödvändigt.

– Om vi menar allvar med Parisavtalet så måste vi göra det här, säger han.

Han tror att samarbetet med näringslivet i regionen generellt och med fordonsindustrin specifikt kommer hjälpa regionen att kunna minska sina utsläpp av koldioxidutsläpp.

– Hela världen efterfrågar ju klimatsmarta produkter. Och där är fordonsindustrin verkligen på tårna, säger han.

På 20 år ska alltså hela regionen och dess 49 kommuner minska sina totala utsläpp med 16 procent varje år, för att nå Parisavtalets klimatmål. Därmed bidrar regionen i arbetet med att undvika en global temperaturhöjning på 2 grader.

Det innebär i praktiken att regionen bara får släppa ut 60,7 miljoner ton koldioxid under de kommande 20 åren – totalt. Om regionen skulle fortsätta i samma utsläppstakt som i dag skulle det ta sex år att släppa ut samma mängd koldioxid.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt