Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nytt-sprangdad-i-stockholm/

SVERIGE

Nytt sprängdåd i Stockholm – kontorshus skadat

Detonationen i Kista är den andra på två dagar i Stockholm.
Foto: Beatrice Lundborg

Flera våningar av ett kontorshus har skadats efter en explosion i Kista i Stockholm. Detonationen är den andra på två dagar i huvudstaden efter tisdagens sprängdåd på Södermalm. Den bedöms vara den hittills kraftigaste sprängladddningen.

Vid 04.30-tiden på onsdagen detonerade en sprängladdning intill en port till en företagsfastighet i Kista i nordvästra Stockholm.

– Vi fick ett samtal från en person som befann sig inne i fastigheten och hade hört smällen. På plats undersökte vi om det fanns risk för fler explosioner, men det kunde vi snabbt utesluta, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Ingen person ska ha skadats i samband med explosionen, men inne i fastigheten är förödelsen stor. En stor port och en snurrdörr i entrén är helt urblåst. Entrén som är förstörd leder till en inre foajé där det är sex våningar högt i tak.

Vid 04.30-tiden detonerade en sprängladdning i Kista.
Foto: Beatrice Lundborg

I kontorshuset sitter flera olika företag och polisen arbetar med att undersöka vilken hotbild som kan finnas mot dem.

Jenny Windh jobbar som vårdlärare på Sigma Academy som har lokaler i den stora kontorsfastigheten i centrala Kista, och vaknade till nyheten om sprängningen på onsdagsmorgonen.

– Jag tänkte ”oj, hoppas det inte är där jag jobbar, men hur stor är risken för det?”, säger hon.

Hon kunde ta sig in via en entré som leder direkt in på tredje våningsplanet från Kistagången. Men när hon tagit hissen upp till sitt jobb blev hon stoppad.

Jenny Windh jobbar som vårdlärare på Sigma Academy i Kista.
Foto: Beatrice Lundborg

– Jag såg ingen förödelse, men det luktade starkt, som av smällare och fyrverkerier på nyårsafton. Min chef beordrade alla att direkt åka hem, säger Jenny Windh.

Strax efter klockan 8 på onsdagen var avspärrningarna runt byggnaden fortsatt omfattande. På platsen är det lugnt, de flesta som rör sig i området verkar vara på väg till sina arbetsplatser.

I fastigheten ryms huvudsakligen KTH:s lokaler. Intill entrén ligger Kistakliniken, en folkhögskola och en restaurang. Det finns också ett företagshotell i fastigheten, där en lång rad företag hyr kontor.

– Syftet var väl att skrämmas eller att hota. Hur som helst är det en otäck utveckling vi ser, säger Kenneth Danehorn, som arbetar med ett start-up företag som KTH driver inom medicinsk teknik.

Han kommer ha möjlighet att jobba i dag och behövde inte vända hem till Vaxholm.

– Vad ska man säga? Det här våldet, det är en fruktansvärt otäck trend i vårt samhälle som kryper allt närmare oss alla. Jag hoppas vi kan få stopp på den, säger han.

”Det här våldet, det är en fruktansvärd trend i vårt samhälle som kryper allt närmare oss alla”, säger Kenneth Danehorn som arbetar i lokalerna.
Foto: Beatrice Lundborg

I fastigheten bedriver dessutom Södertörns folkhögskola Sfi-undervisning för ett hundratal elever. Skolans lokaler var oskadda, men de flesta eleverna vände ändå chockade och illa berörda hem efter att ha sett förödelsen i entrén.

– Många kommer från Syrien och andra krigsdrabbade länder, flera har förlorat anhöriga i liknande attentat. Självklart blir det särskilt svårt för dem att förstå vad som händer, säger läraren Ester Sorri som stöttade och kramade om dem som behövde.

På tisdagen detonerade en sprängladdning i närheten av Nytorget på Södermalm i Stockholm. Då förstördes entrén och fasaden till en restaurang.

Enligt uppgifter till DN famlar dock inte polisen i mörkret. Det ska, i alla nu pågående ärenden, finnas underrättelseuppgifter som gör att polisen har en riktning i var och en av utredningarna. Det ska gälla även för sprängningen i Kista.

I nuläget är det dock för tidigt för polisen att säga om det finns några kopplingar mellan de olika sprängningarna:

– Vi är i full gång med att undersöka det, säger Ola Österling.

Polisen har inlett en brottsundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Läs mer:

Krogen efter sprängningen: ”Vi är alla i chock”

Ännu en sprängning i Stockholm – detonation i trapphus

Fyra häktade efter våldsvågen i Stockholm

Ämnen i artikeln

Kista
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt