Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nyupptackt-1500-talsvrak-vid-badstrand-ska-skyddas-ovanligt-gammalt-fynd/

SVERIGE

Nyupptäckt 1500-talsvrak vid badstrand ska skyddas: ”Ovanligt gammalt fynd”

Fartygsvraket vid Skrea strand utanför Falkenberg.
Fartygsvraket vid Skrea strand utanför Falkenberg. Foto: Staffan von Arbin/Bohusläns museum

Upptäckten av det holländska 1500-talsvraket utanför Falkenberg väcker nya frågor.

– Det vore spännande med en noggrann undersökning och att frilägga vraket men det är naturligtvis en fråga om pengar, säger marinarkeologen Staffan von Arbin.

Falkenbergs kommun marknadsför Skrea strand som ”en av Hallands finaste och populäraste stränder” och är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner.

Här – endast 20 meter ut i vattnet – upptäckte en badgäst i somras ett fartygsvrak. Skeppets virke höggs i Nederländerna någon gång mellan 1521 och 1536.

– Det är ett ovanligt gammalt fynd. Det är spännande för att det är så gammalt, säger marinarkeologen Staffan von Arbin, som på uppdrag av länsstyrelsen undersökt vraket och tagit träprover.

Marinarkeolog Staffan von Arbin.
Marinarkeolog Staffan von Arbin. Foto: Privat

Varför skeppet hamnade här på botten är ett mysterium. Men under Nederländernas stormaktstid tog många fartyg vägen längs det då danska Halland.

Vraket ligger på en meters djup och har tidigare varit begravt under massa sand. Eftersom sanden på havsbotten ständigt förflyttat sig har det nu blivit synligt.

Enligt Staffan von Arbin hänger det ihop med att stranderosionen tilltar i Halland och Skåne.

– Sanden kommer fortsätta att röra sig. Det kan bli så att sanden friläggs ännu mer så att fornlämningen exponeras. Men det kan också bli så att den inom kort är helt övertäckt igen med sand så man få ha lite uppsikt.

Frågan är hur fyndet ska bevaras på platsen.

– Det vore spännande med en noggrann undersökning och att frilägga vraket men det är naturligtvis en fråga om pengar. Länsstyrelsen har gjort sin del, i så fall måste de pengarna komma från någon annan.

Att bärga vraket kan bli svårt, säger Staffan von Arbin, och pekar på regalskeppet Vasas nedbrytningsprocess.

– Det är alltid en avvägning. Att ta upp vattendränkt arkeologiskt material är dyrt eftersom allt måste konserveras för att inte förstöras. Vasas svårlösta bevarandeproblematik har gjort att man i dag är ganska försiktig med att ta upp hela vrak. Bärgning förutsätter att man har en strategi kring konservering, forskning och, helst, utställning.

Fyndet är sedan den 21 september utmärkt på Riksantikvarieämbetets karta över fornlämningar, Fornsök. Alla fornlämningar är skyddade enligt kulturmiljölagen och får inte skadas.

– Det finns en risk att folk rycker och drar i vrakdelar naturligtvis. Därför är det viktigt att vi går ut med den här informationen. Det är en fornlämning och den är skyddad där den ligger. Syftet med kulturmiljölagen är att alla ska ha möjlighet att kunna besöka den, säger Staffan von Arbin.

Läs mer:

Victor, 25, skulle bada – hittade vrak från 1500-talet: ”Känns väldigt roligt”

Ämnen i artikeln

Västsverige
Falkenberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt