Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Okänt hur många som fått vaccinet i Västra Götaland
Hur många som faktiskt fått vaccin mot covid-19 är fortfarande oklart, men antalet vaccinationer registreras i det nationella vaccinationsregistret.
Foto: Johan Nilsson/TT
Någon gång denna vecka kommer sjukhuspersonalen i Västra Götaland att få sina första vaccinationssprutor mot covid-19 – parallellt med att vaccineringen av brukare på särskilda boenden och i hemtjänsten fortsätter.
Men hur många som faktiskt fått vaccin mot covid-19 är fortfarande oklart.
– Varje kommun registrerar varje fall till det nationella vaccinationsregistret, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.
Någon gång under mitten av januari är det dags för utvald sjukhuspersonal samt viss kommunal vård- och omsorgspersonal att få ta emot den första vaccinationssprutan mot covid-19.
Hur lång tid det kommer att ta kan Kristine Rygge inte svara på, men hon tror att processen kommer vara klar någon gång i vår.
– Vi hoppas och tror att allmänheten kommer börja få första sprutan någon gång i maj, säger hon och syftar på allmänheten i Sverige som är yngre än 70 år.
Det som är över 70 år ingår i den grupp som ska få vaccin samtidigt som sjukhus-, vård- och omsorgspersonal.
Kristine Rygge, vaccinationsamordnare inom Västra Götalandsregionen.
Foto: Marie Ullnert/Västra Götalandsregionen
Vaccinationen motcovid-19 började den 27 december i hela landet. Första prioritet fick brukare på särskilda boenden, det som i folkmun kallas för äldreboenden.
I Västra Götaland vaccinerades 425 brukare till en början, på fem olika särskilda boenden i Göteborg. Sedan dess har varje kommun successivt börjat vaccinera brukare runtom i regionen.
Men hur många som hittills fått vaccinet i dag är det ingen som vet.
Den siffra som pressavdelningen på Västra Götalandsregionen kan ge DN, som en ”fingervisning”, är att den 4 januari hade 27.725 doser kommit till regionen. Men hur många av de som faktiskt levererats till de olika kommunerna är fortfarande oklart. Varje kommun ansvarar sedan för att rapportera hur många som vaccinerats till det nationella vaccinationsregistret.
De första vaccinationerna av brukare på särskilda boenden ska vara klar i slutet av januari, tror Kristine Rygge, och parallellt kommer alltså personal på sjukhus och inom kommunal vård- och omsorg att börja få vaccin.
Personal på sjukhus kommer få vaccinet av personer som redan arbetar på sjukhuset, medan personal inom kommunerna kommer få vaccinet från externa aktörer som regionen har upphandlat avtal med.
– Detta för att säkerställa att det finns tillräckligt med kompetens som kan ge vaccinet. Vi vill avlasta vår personal i kommunerna genom att anlita externa företag, säger Kristine Rygge.