Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/okant-hur-manga-som-fatt-vaccinet-i-vastra-gotaland/

Sverige

Okänt hur många som fått vaccinet i Västra Götaland

Hur många som faktiskt fått vaccin mot covid-19 är fortfarande oklart, men antalet vaccinationer registreras i det nationella vaccinationsregistret.
Hur många som faktiskt fått vaccin mot covid-19 är fortfarande oklart, men antalet vaccinationer registreras i det nationella vaccinationsregistret. Foto: Johan Nilsson/TT

Någon gång denna vecka kommer sjukhuspersonalen i Västra Götaland att få sina första vaccinationssprutor mot covid-19 – parallellt med att vaccineringen av brukare på särskilda boenden och i hemtjänsten fortsätter.

Men hur många som faktiskt fått vaccin mot covid-19 är fortfarande oklart.

– Varje kommun registrerar varje fall till det nationella vaccinationsregistret, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Någon gång under mitten av januari är det dags för utvald sjukhuspersonal samt viss kommunal vård- och omsorgspersonal att få ta emot den första vaccinationssprutan mot covid-19.

Hur lång tid det kommer att ta kan Kristine Rygge inte svara på, men hon tror att processen kommer vara klar någon gång i vår.

– Vi hoppas och tror att allmänheten kommer börja få första sprutan någon gång i maj, säger hon och syftar på allmänheten i Sverige som är yngre än 70 år.

Det som är över 70 år ingår i den grupp som ska få vaccin samtidigt som sjukhus-, vård- och omsorgspersonal.

Kristine Rygge, vaccinationsamordnare inom Västra Götalandsregionen.
Kristine Rygge, vaccinationsamordnare inom Västra Götalandsregionen. Foto: Marie Ullnert/Västra Götalandsregionen

Vaccinationen mot covid-19 började den 27 december i hela landet. Första prioritet fick brukare på särskilda boenden, det som i folkmun kallas för äldreboenden.

I Västra Götaland vaccinerades 425 brukare till en början, på fem olika särskilda boenden i Göteborg. Sedan dess har varje kommun successivt börjat vaccinera brukare runtom i regionen.

Men hur många som hittills fått vaccinet i dag är det ingen som vet.

Den siffra som pressavdelningen på Västra Götalandsregionen kan ge DN, som en ”fingervisning”, är att den 4 januari hade 27.725 doser kommit till regionen. Men hur många av de som faktiskt levererats till de olika kommunerna är fortfarande oklart. Varje kommun ansvarar sedan för att rapportera hur många som vaccinerats till det nationella vaccinationsregistret.

Det nationella vaccinationsregistret ansvarar Folkhälsomyndigheten för, och siffrorna kommer att göras offentligt i slutet av januari – då med en viss eftersläpning i systemet med cirka två veckor.

De första vaccinationerna av brukare på särskilda boenden ska vara klar i slutet av januari, tror Kristine Rygge, och parallellt kommer alltså personal på sjukhus och inom kommunal vård- och omsorg att börja få vaccin.

Personal på sjukhus kommer få vaccinet av personer som redan arbetar på sjukhuset, medan personal inom kommunerna kommer få vaccinet från externa aktörer som regionen har upphandlat avtal med.

– Detta för att säkerställa att det finns tillräckligt med kompetens som kan ge vaccinet. Vi vill avlasta vår personal i kommunerna genom att anlita externa företag, säger Kristine Rygge.

Till en början löd rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att vänta med vaccinering av personal på sjukhus och inom kommuner, vilket flera svenska regioner reagerade starkt kritiskt mot. Efter kritiken gick statsepidemiolog Anders Tegnell ut och sa att en parallell vaccinationsordning kan vara aktuell beroende på situationen i respektive region.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt