Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/okat-sug-efter-droger-banade-vag-for-de-nya-knarkhandlarna/

SVERIGE

Ökat sug efter droger banade väg för de nya knarkhandlarna

Foto: United states distric court

Framgångarna med Encrochat sänkte inte den svenska droghandeln. Nya aktörer klev snabbt in och tog över importen av kokain, cannabis och annan narkotika. Det är polisens slutsats efter måndagens razzia mot 155 svenskar.

– Kokainmarknaden har vuxit nåt så djävulskt, säger polisens narkotikaexpert Lennart Karlsson.

Under torsdagen hölls mängder av häktningsförhandlingar mot de svenskar som gripits i Trojan Shield, den internationella jätteoperation som drogs igång sedan amerikanska FBI infiltrerat krypteringstjänsten Anom.

Den röda tråden i de totalt över 30 svenska utredningarna är droger, droger, droger.

Trots att coronapandemin begränsat rörligheten över världen har kokain, cannabis och annan narkotika fortsatt att strömma in i Sverige under 2020 och 2021. Inte heller den tidigare Encrochat-operationen, där ett par hundra misstänkta narkotikabrottslingar gripits, tros ha fått någon större betydelse för narkotikatillgången.

Det framgår när detaljerna i den svenska delen av Trojan Shield nu börjat klarna.

– Bara här i södra Sverige har vi beslagtagit ett halvt ton narkotika vid de här insatserna, berättar Mats Karlsson, som är chef för polisens underrättelseenhet i Region Syd.

Foto: Kristina Hedberg

En av de misstänkta narkotikaorganisationer som nu avslöjats tack vare sina Anom-mobiler har haft sin bas i Kristianstad – en stad som tidigare inte förknippats med narkotikaaffärer på den här nivån. Tio män och en kvinna sitter häktade för delaktighet i synnerligen grovt narkotikabrott mellan januari och maj i år.

– Mer än så kan vi inte säga eftersom utredningen fortfarande är inne i ett tidigt skede, säger åklagare Helena Ljunggren.

Källor till DN tycker sig se ett mönster där narkotikahandlare väljer att etablera sig på nya orter. Ett annat aktuellt exempel på detta är Nyköping, där sju män och två kvinnor nu häktats för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta är den flerfaldigt dömde narkotikabrottslingen Kjell Johansson, 72, sedan 1980-talet omskriven som ledare för ”Grodmansligan”.

– Det är nog ingen slump att vissa aktörer söker sig till orter där vi inte har lika stor närvaro och där man tror sig kunna vara mer ifred, säger en polis med god insyn i den lokala narkotikamarknaden.

En kanske ännu viktigare förklaring till spridningen över landet kan vara att efterfrågan på narkotika bedöms ha ökat i breda lager. Som DN berättat tvingades svensk polis nyligen medge att man kraftigt underskattat den totala omfattningen av den svenska narkotikahandeln. Information från fjolårets hackning av den krypterade mobilappen Encrochat pekar på att den totala omsättningen uppgår till mellan 100 och 150 ton årligen i stället för, som tidigare beräknat, femton ton.

Foto: Olivier Morin/AFP

De källor som DN pratat med är samstämmiga: det är kokainet som står för den stora ökningen.

– Det finns hur mycket kokain som helst i landet just nu. Vad som klart och tydligt indikerar det är att inga grossister längre tar inte in en vara som är svagare än 85 procent.

Det säger Lennart Karlsson, mångårig narkotikaspanare i Stockholm och ordförande för Svensk narkotikapolisförening. Som en jämförelse var den genomsnittliga renhetsgraden i början av 2010-talet så låg som 30 procent.

– Kokainmarknaden i Sverige har vuxit nåt så djävulskt. Därför är det där väldigt många kriminella vill vara, plus att det även ger viss status jämfört med att handla med andra droger.

Samtidigt har konsumentpriset legat kvar på samma nivå: runt 800 kronor per gram kokain. Svenska köpare får därmed en betydlig starkare drog för mindre pengar, inflationen inräknat. Följden har, enligt Lennart Karlsson, alltmer övergått från att vara en partydrog till att användas i vardagen.

– Kokainet har flyttat till en arena som är betydligt mer svårupptäckt för polisen. Jag vet fall där hemmafruar tagit kokain medan de stått och lagat mat och en kille som dragit ett par linor inför nästa Teams-möte vid datorn.

Foto: United states distric court

För att bibehålla vinstnivån har smugglarna successivt ökat sina importvolymer, vilket bekräftas av de aktuella Anom-utredningarna.

– Det vi sett är att man tar in allt större partier. Och inte sällan kör man två laster på samma gång, för att vara säker på att åtminstone den ena kommer in i landet, säger Mats Karlsson, underrättelsechef i Region Syd.

Först i nästa vecka väntas polisens Nationella operativa avdelning presentera de totala beslagssifforna från Trojan Shield. Men oavsett vilka volymer det rör sig om är narkotikaexperten Lennart Karlssons bedömning att det är ytterst svårt att påverka tillgången på narkotika genom polisiära insatser.

– Det finns för mycket pengar att tjäna för att inte nya aktörer ska ge sig in på marknaden så länge efterfrågan ser ut som den gör.

Ämnen i artikeln

Skåne
Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt