Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/omsorgspersonal-vi-hangdes-ut-som-bodlar/

SVERIGE

Omsorgspersonal: ”Vi hängdes ut som bödlar”

Camilla Stålner, Elvira Ahmeti och Rebecka Lindström är några av de undersköterskor och vårdbiträden som nu vill berätta om den svåra perioden våren 2020.
Camilla Stålner, Elvira Ahmeti och Rebecka Lindström är några av de undersköterskor och vårdbiträden som nu vill berätta om den svåra perioden våren 2020. Foto: Daniel Nilsson

De jobbar på det äldreboende som drabbades först i Skåne av covid-19. Sju av de äldre dog inom loppet av några veckor och i sociala medier lades skulden snabbt på personalen. Nu har de skrivit en bok – och hoppas på upprättelse.

– Vi anklagades för att ta död på de gamla, säger undersköterskan Camilla Stålner.

Det är högsommarvärme och utanför äldreboendet Östergård 2 i Kristianstad är det lugnt och stilla. Så var det inte våren 2020. Då fick personalen utstå hårda ord i sociala medier. Någon la ut en bild på en likbil utanför boendet och skrev: ”nu är de här igen”.

– Det var nästan som att det var krig, säger undersköterskan Camilla Stålner.

Hon och kollegorna är vana att hantera stress, tunga lyft och hög arbetsbelastning. Det här var något annat.

– Många av de som avled hade bott här länge. Det var kusligt att komma tillbaka till så många tomma rum, säger Camilla Stålner, som själv blev smittad på jobbet.

Hon och arbetskamraterna Elvira Ahmeti och Rebecka Lindström ser på varandra i samförstånd. Det var en svår tid på många sätt.

Camilla Stålner blev själv smittad på jobbet. När hon kom tillbaka hade flera av de äldre på boendet avlidit.
Camilla Stålner blev själv smittad på jobbet. När hon kom tillbaka hade flera av de äldre på boendet avlidit. Foto: Daniel Nilsson

Tonläget i sociala medier var stundtals hätskt. Där beskylldes personalen för att ta livet av de äldre. ”Personalen borde inte få jobba inom vården.” ”Boendet borde stängas”, var några av kommentarerna.

– Vi hängdes ut som bödlar och anklagades för att ta död på de gamla. Det var hemskt att få höra att man är oduglig av folk som inte vet bättre, säger Camilla Stålner.

Hon började gå omvägar på stan för att undvika att stöta på bekanta. Även Elvira Ahmeti försökte hålla låg profil för att slippa bli ifrågasatt på fritiden.

– Det var skönare att vara på jobbet än att vara hemma, säger Ahmeti.

I boken ”Dansa med corona” berättar omsorgspersonalen om den pressade situationen.
I boken ”Dansa med corona” berättar omsorgspersonalen om den pressade situationen. Foto: Daniel Nilsson

De tre kollegorna riktar också kritik mot vissa etablerade medier som de menar bidrog till att misstänkliggöra personalen.

Samtidigt svetsades kollegorna samman under pandemin. De jobbade dubbelpass och extradagar. Svettades i visir och skyddsutrustning.

– Vissa stunder grät man ihop, i andra stunder skrattade man. Vi visste ju alla hur vi kämpade där inne, säger Elvira Ahmeti.

Vänliga ord från utomstående och anhöriga till de äldre på boendet värmde också.

– Vi hade många som stöttade oss, kollegor och anhöriga som kom med blommor och kort. Det var då tårarna kom som mest, när man kände att det finns folk som bryr sig och att vi inte var glömda, säger Elvira Ahmeti.

Vårdbiträdet Rebecka Lindström är stolt över den insats personalen gjorde i ett mycket svårt läge.
Vårdbiträdet Rebecka Lindström är stolt över den insats personalen gjorde i ett mycket svårt läge. Foto: Daniel Nilsson

Tillsammans har arbetsgruppen, enhetschefen och kommunens kommunikatör skrivit boken ”Dansa med corona”. Det har blivit ett sätt att själv få berätta om den pressade tiden. Kanske kan en del av dem som gick ut hårt i sociala medier nu få sig en tankeställare, hoppas kollegorna.

– Jag hoppas att alla de som anklagat oss för det ena och andra har mer insyn nu, säger Elvira Ahmeti.

Arbetet med boken, där de anställda intervjuas om sina upplevelser, har varit viktigt också för personalens egen skull, menar Rebecka Lindström.

– Det är mycket man stängde av men som man tänker tillbaka på nu. När man tänker på arbetet vi gjorde känner man sig stolt.

Här kan du läsa fler texter om coronapandemin

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Skåne

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt