Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/oppnar-drop-in-mottagning-i-stadsdelen-med-lagst-vaccinationstackning/

SVERIGE

Öppnar drop-in-mottagning i stadsdelen med lägst vaccinationstäckning

Vaccinatören Freshted Mirzai och patienten Rafat Almadoun. Han råkade gå förbi drop-in-mottagningen och när han hörde att det var Pfizers vaccin som erbjöds bestämde han sig för att gå in – trots att han tidigare varit skeptisk mot vaccin.
Vaccinatören Freshted Mirzai och patienten Rafat Almadoun. Han råkade gå förbi drop-in-mottagningen och när han hörde att det var Pfizers vaccin som erbjöds bestämde han sig för att gå in – trots att han tidigare varit skeptisk mot vaccin. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

För att öka vaccinationstakten i Angered – stadsdelen med lägst vaccinationstäckning i Göteborg – har Västra Götalandsregionen beslutat att testa en ny metod. Under måndagen öppnade regionens första drop-in-mottagning för vaccination mot covid-19.

– Har du vaccinerat dig?

– Nej...

– Då, ska du göra det nu. Passa på, nu gäller det!

Vi befinner oss utanför den nyöppnade drop-in-mottagningen i Angereds centrum. Vid ingången står personal och hejar på förbipasserande människor.

Rafat Almadoun skrattar, men han är tveksam.

– Vilket vaccin är det? frågar han.

En äldre kvinna med dramatenväska går rakt in.

– Kan man vaccinera sig här eller? Härliga tider, säger hon.

Bild 1 av 3 Vid en servicedisk står 65-åriga Mohammad Mohammadi och får hjälp med att fylla i sin hälsodeklaration. Han har inte vågat ta vaccin förens nu.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 3 Kry:s vaccinationssamordnare Maria Christoffersson är nöjd med dagens resultat – 168 vaccinationer varav 96 drop-in – och hoppas att ryktet om mottagningen ska sprida sig.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 3 av 3 Dagens första patient blir 27-åriga Hanna. Hon bor i Majorna men har svårt att hitta tid för vaccin i stan. Här får hon sin första spruta av vaccinatören Zahra Saleh, som vanligtvis arbetar inom hemsjukvården.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I stadsdelen Angered har endast 38 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, jämfört med 58 procent i Göteborgsområdet. Motsvarande siffra för hela Västra Götalandsregionen är 65,5 procent.

Folkhälsomyndigheten har flera gånger uttryckt att utrikesfödda drabbas hårdare av pandemin. Och trots att Västra Götalandsregionen har genomfört flera riktade insatser för att informera om covid-19 och vaccination med hjälp av hälsoguider och kulturtolkar i Angered, vars befolkning till stor del består av just utrikesfödda, har det hittills gått trögt med vaccinationerna.

– Vi har bedömt att då det har varit ett lågt bokningstryck i området får vi prioritera att det blir enklare att vaccinera sig, säger Max Själander, kommunikatör på Västra Götalandsregionen.

Kristina Kryztyna tar sin första spruta medan sönerna Mattias och Kristian tittar på. Hon är lite nervös innan men tycker att det känns bra efteråt.
Kristina Kryztyna tar sin första spruta medan sönerna Mattias och Kristian tittar på. Hon är lite nervös innan men tycker att det känns bra efteråt. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

De nu införda drop-in-tiderna har tidigare inte varit möjliga på grund av risken för smittspridning. Utöver dessa tilldelas vaccinationsmottagningen i Angereds centrum nu också extra doser för att kunna utnyttja sin maxkapacitet, vilket innebär ungefär 2.000 doser per vecka, fram till åtminstone vecka 34.

Vårdgivaren Kry har fått i uppdrag att sköta vaccinationerna och ett 20-tal kulturtolkar och hälsoguider från föreningen Tidigt föräldrastöd kommer precis som tidigare att finnas synliga ute bland allmänheten, men nu med möjlighet att kunna erbjuda boende att boka vaccintid på plats.

Drop-in-mottagningen huserar i lokaler där gymkedjan Nordic Wellness tidigare hade en av sina verksamheter.
Drop-in-mottagningen huserar i lokaler där gymkedjan Nordic Wellness tidigare hade en av sina verksamheter. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Det har gått väldigt bra, det är många som är glada att det finns en mottagning med den här tillgängligheten, säger kulturtolken Rafif Saleh.

Varför tror ni att vaccinationstäckningen är så låg i Angered jämfört med andra stadsdelar i Göteborg?

– Jag tror det är många som har stark vilja men i början fanns det inte så mycket tider. Samtidigt är många emot vaccination för att de har hört olika rykten. Och ett tredje skäl är att det är många som inte kan teknik. Man måste logga in på 1177 och själv leta efter en tid. Jag tror det blir lättare om man får hjälp på sitt språk, och att de känner sig trygga med oss som har varit här länge, säger Rafif Saleh.

Hennes kollega Heba Razi fyller i:

– Vi kommer att sprida oss i Angeredsområdet och ha med oss vaccintider som folk kan boka direkt. Det blir mycket lättare. Vi fyller i personnummer, kontaktuppgifter och sådant, så att så många som möjligt ska vaccinera sig, säger hon.

Kulturtolkarna Heba Razi och Rafif Saleh har arbetat i Angeredsområdet för att informera boende och möta deras tankar kring covid-19 och vaccin under hela pandemin. Nu har de även möjlighet att erbjuda vaccintider på plats.
Kulturtolkarna Heba Razi och Rafif Saleh har arbetat i Angeredsområdet för att informera boende och möta deras tankar kring covid-19 och vaccin under hela pandemin. Nu har de även möjlighet att erbjuda vaccintider på plats. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Spontaniteten blir avgörande för förbipasserande Rafat Almadhoun som har bestämt sig för att gå in.

– Senast i går sa jag att jag inte kommer att ta vaccin, säger han.

Hur kommer det sig att du ångrade dig?

– Jag vet inte. Jag bara råkade gå förbi och nu hamnade jag här.

Han har varit skeptisk mot vaccin på grund av olika rykten han har hört och han berättar att ingen av hans vänner har vaccinerat sig. Ändå sitter han nu i bås nummer tre, redo för sin spruta.

– Försök att slappna av så gott det går, ta ett djupt andetag. Och så blåser du ut. Bra, perfekt, säger vaccinatören Freshted Mirzai medan hon sticker honom i armen.

”Jag tänker att man fångar in de som kanske inte bryr sig så mycket”, säger Kry:s vaccinationssamordnare Maria Christoffersson.
”Jag tänker att man fångar in de som kanske inte bryr sig så mycket”, säger Kry:s vaccinationssamordnare Maria Christoffersson. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Maria Christoffersson, Kry:s vaccinationssamordnare på plats, tror att drop-in-varianten kan vara ett vinnande koncept och hoppas att det ska gå att införa på fler ställen.

– Jag tänker att man fångar in de som kanske inte bryr sig så mycket. Sedan tänker jag också att får man in någon från familjen så kommer den hem och säger ”jag har vaccinerat mig”, så kommer det att sprida sig.

Totalt vaccinerades 168 personer på mottagningen i Angereds centrum under måndagen. Majoriteten, 96 stycken, var drop-in-tider.

– Jag tycker det låter som en väldigt bra start, men jag hoppas att det blir fler och att det håller i sig. Vi kan inte vara nöjda i nuläget. Det är fortfarande så att Angered har en låg vaccinationsgrad, säger Max Själander.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Göteborg

Ämnen i artikeln

Vaccination
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt