Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/oppositionen-i-goteborg-vill-stanga-romano-center/

SVERIGE

Oppositionen i Göteborg vill stänga Romano Center

”Konsekvenserna av förhållandena beskrivna i granskningen skadar förtroendet för Romano Center i Väst”, skriver de fyra borgerliga partierna i Göteborg.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen/DN/TT

Den borgerliga oppositionen i Göteborg vill stänga Romano Center i Väst, ett stödcenter för den romska minoriteten i Göteborg och Västsverige.

Dessutom föreslås att Göteborgs stads råd för den nationella minoriteten romer ska utredas.

Det blåser kring Göteborgs stads satsningar för den romska minoriteten. Göteborgs-Posten har avslöjat hur anställda vid Romano Center varit inblandade i kontroversiella romska ”domstolar” – romani kris – och hur en dömd brottsling rekryterats till kommunens romska råd.

Göteborgspartiet Demokraterna föreslår nu tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska fatta beslut om att avveckla Romano Center, ett stödcenter för romer i Västsverige som bland annat guidar romer i kontakten med myndigheter.

Dessutom vill de fyra borgerliga partierna ”utreda och utvärdera” Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

”Konsekvenserna av förhållandena beskrivna i granskningen skadar förtroendet för Romano Center i Väst, staden i sin helhet och i förlängningen demokratin. Än värre är de skador som enskilda individer och minoriteten romer åsamkats”, står det i yrkandet till kommunstyrelsen.

Partierna föreslår vidare att de medel som nu används för Romano Center i stället ska användas för att stärka de resursteam som arbetar mot hedersrelaterade problem i Göteborg.

”Göteborgs Stad ska verka för inkludering och för att stärka minoriteten romers rättigheter. Att fortsätta upprätthålla en verksamhet som ger motsatt effekt än det ursprungliga syftet och som i stället missgynnar minoriteten romer som kollektiv är dock varken acceptabelt eller i längden hållbart”, står det vidare i yrkandet.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.