Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/orjan-har-fiskat-hummer-i-30-ar-och-lyckoburarna-ar-alltid-med/

SVERIGE

Örjan har fiskat hummer i 30 år – och lyckoburarna är alltid med

Fritidsfiskaren Örjan Martén från Hönö var uppe i gryningen för den efterlängtade hummerpremiären.
Fritidsfiskaren Örjan Martén från Hönö var uppe i gryningen för den efterlängtade hummerpremiären. Foto: Jens Littorin

Kuperad stenbotten, ett laxhuvud som lockbete, och så de två lyckotinorna – det är hummerfiskarens knep för att fånga havets läckerbitar. DN hängde med Hönöbon Örjan Martén för en kär premiär och tradition.

I gryningen börjar skärgårdshavet bli prickigt av gula och vita bojar. Hummerfiskarna har varit uppe tidigt denna premiärmåndag.

”Sketfeske”, ropar någon från bryggan. Det betyder ungefär ”lycka till” på hummerfiskarspråk.

Fritidsfiskaren Örjan Martén från Hönö har knappt hunnit gå och lägga sig. När han skulle starta båten i söndags kväll ville motorn inte gå igång.

– Skit i förgasaren. Jag somnade vid halv fem, säger Örjan och skakar på huvudet.

Varje hummertina ska vara märkt med namn så att ägaren ska kunna spåras.
Varje hummertina ska vara märkt med namn så att ägaren ska kunna spåras. Foto: Jens Littorin

Bara några timmar senare placerar han sina sex hummertinor i båten och styr ut mot Göteborgs norra skärgård samtidigt som solen går upp vid horisonten.

Burarna har Örjan preparerat med var sitt stort laxhuvud som agn, men han förklarar att det går lika bra med makrill.

Hummerfisket är för Örjan liksom för så många västkustbor en kär tradition. Han började när han var 15 och längtar till hösten när det är premiär.

Tidigare har han mest fiskat i södra skärgården, men i år prövar han den norra sidan. Utanför Rörö är andra förväntningsfulla fiskare redan i full gång och här bestämmer sig Örjan för att det är dags att släppa i tinorna, fyra av nyare modell och två lite äldre som blivit hans lyckoburar.

– De där två har jag fått mycket hummer i. Vi brukar säga att de är jäv, berättar han.

Yrkesfiskarna får ha fler tinor än de sex som varje fritidsfiskare tillåts ha.
Yrkesfiskarna får ha fler tinor än de sex som varje fritidsfiskare tillåts ha. Foto: Jens Littorin

Örjan håller i den långa tampen som är fäst i tinan och väntar på att han ska få motstånd. Knepet är att få redskapet att fastna i den steniga bottnen. Hummern trivs i klippskrevor, så det är där man ska försöka placera sina tinor.

Att fiska hummer är en sport. Alla har sina knep, men det finns tydliga regler att hålla sig till. Örjan berättar om en fisketur i ungdomen när han och kompisarna fick 18 humrar i ett garn. Det var frestande att behålla dem, men de fick återvända till havet. Det visade sig att Kustbevakningens båt hade haft killarna under observation.

– De kom fram till oss och sa: bra grabbar, ni gjorde det rätta, berättar Örjan.

En kuperad stenbotten är en bra plats att placera sina tinor på enligt Örjan Martén.
En kuperad stenbotten är en bra plats att placera sina tinor på enligt Örjan Martén. Foto: Jens Littorin

Han spejar över havet och utesluter inte att Kustbevakningen är i närheten även den här premiärmorgonen för att se till att allt går rätt till. Tinorna ska vara märkta med namn, så att ägaren kan spåras. Det har hänt att det dyker upp tjuvfiskare och vittjar andras redskap.

Hummern finns från norra Öresund längs västkusten upp till norska gränsen. Reglerna för att skydda beståndet skärptes 2017, då antalet tinor som varje fritidsfiskare får ha sänktes från 14 till sex. Redskapen ska ha två cirkulära öppningar med en diameter på minst 60 millimeter. Även minimimåttet på hummern, det så kallade carapaxmåttet, höjdes från åtta till nio centimeter.

Skyddsåtgärderna verkar ha fått effekt och Örjan menar att det finns gott om hummer.

– Jag brukar få runt 30 stycken varje säsong. Ibland blir det fler, säger han.

När alla sex tinorna är i vattnet och Örjan har känt det där knycket han väntar på markerar han platsen för varje boj på sjökortet i sin mobiltelefon.

På Rörö i Göteborgs norra skärgård såg många hummerfiskare fram mot måndagens premiär.
På Rörö i Göteborgs norra skärgård såg många hummerfiskare fram mot måndagens premiär. Foto: Jens Littorin

Under tisdagen planerar han att återvända och hoppas på att ha fått besök.

Kanske blir det hummer till middag den här veckan. Hur som helst kommer han att ge sig ut fler gånger.

– Jag håller på så länge man får. Ju kallare det blir, desto mindre rör hummern på sig. Det kan bli lite sämre fångst då, men å andra sidan kan man få krabba. Det är gott det med, säger Örjan Martén.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt