Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ovanligt-att-polisen-slar-till-med-helikopter-inte-sa-diskret/

SVERIGE

Ovanligt att polisen slår till med helikopter: ”Inte så diskret”

Polisen ville troligen skicka en politisk signal då man under spektakulära former grep ett ryskt par i veckan. Att anlända med helikopter är annars varken det bästa eller det brukliga, enligt den finska polisforskaren Mikko Porvali.

– Man är inte så diskret i en helikopter, säger han till DN.

Paret, som är i 60-årsåldern, misstänks för olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott. De greps i sitt hem i Stockholmsområdet i en storskalig gryningsräd i tisdags. Polisen, Säpo och Försvarsmakten var inblandade i insatsen. I insatsen firade poliser ned sig till parets hus från två Black Hawk-helikoptrar.

Att anlända till en brottsmisstänkts bostad i helikopter är inte vanligt och ofta är det inte heller det mest effektiva, enligt Mikko Porvali, finländsk polis, forskare och författare.

– Jag har såklart inte all fakta i det här fallet och kan inte hela bakgrunden. Men jag uppfattar det här som en politisk signal, säger han till DN.

DN har sökt svenska polisen som uppger att den inte vill kommentera sitt tillvägagångssätt. Polisens presstjänst har i stället hänvisat till tidigare uttalanden om insatsen. Stefan Hector, chef för Noas operativa avdelning, sade till SVT efter tisdagens insats att lokalerna var säkrade på en minut.

– Man ska inte hinna spola ner något i toaletten eller radera några data, rent hypotetiskt, sade Stefan Hector.

Men om man vill minska risken för att en misstänkt ska hinna förstöra bevis så är det mer effektivt att se till att genomföra gripandet på annan plats än i deras hem, säger Mikko Porvali.

– Det är så man brukar göra. För det är ju så att om du är spion eller kriminell på annat sätt och du hör en helikopter hovra över ditt hus. Då förstår du att någon är ute efter dig, säger han.

Kvinnan, som misstänks för medhjälp släpptes på fri fot på torsdagen men misstankarna mot henne kvarstår. Mannen sitter fortsatt frihetsberövad.

Polisen har döpt insatsen till ”Operation spjut”. Efter gripandet publicerades ett pressmeddelande. Det andra som Mikko Porvali har reagerat på är just hur brett polisen och Säpo kommunicerade att de gripit paret.

– Normalt så brukar man inte vilja att den eller de som skickat en sådan här person får reda på det direkt. Man behöver inte berätta för omvärlden att man fått tag i dem, säger han och fortsätter:

– Här vill man signalera att vi har koll på er och vi kommer inte tolerera det här längre.

De senaste månaderna har flera personer misstänkta för brott mot rikets säkerhet gripits i Sverige och andra europeiska länder. För drygt en vecka sedan åtalades bröderna Peyman Kia och Payam Kia i Sverige för grovt spioneri.

Ämnen i artikeln

Säpo
Polisen
Spioneri
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt