Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ovanligt-tidigt-snofall-i-overtornea/

SVERIGE

Ovanligt tidigt snöfall i Övertorneå

Snö i Övertorneå på tisdagen.
Snö i Övertorneå på tisdagen. Foto: Gunhild Stensmyr

I Övertorneå täcktes marken av ett snötäcke på tisdagen. Det är ovanligt med snöfall utanför fjälltrakterna vid den här tiden på året.

– Jag har aldrig varit med om att det kommit så här tidigt, säger Övertorneåbon Gunhild Stensmyr.

I Gunhild Stensmyrs trädgård slokar växterna, hon var inte beredd på snö så tidigt och är inte klar med odlingarna.

– Det brukar kanske komma lite snö i oktober, men inte såhär tidigt, säger hon till DN.

Det är ovanligt med snöfall utanför fjällkedjorna vid den här tiden på året, men det är inte unikt.

Ett antal gånger har snötäcken förekommit så tidigt som i augusti, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Bild 1 av 2 Snö i Övertorneå på tisdagen.
Foto: Gunhild Stensmyr
Bild 2 av 2 Snö i Övertorneå på tisdagen.
Foto: Gunhild Stensmyr

Senaste gången det hände var den 30 augusti 2007, då SMHI:s station i Kiruna rapporterade två centimeter nysnö. Gången innan det var den 31 augusti 1994, då Katterjåkk fick ett två centimeter tjockt snötäcke.

Det har varit lite kallare än vanligt i norra Sverige det senaste dygnet, men dagstemperaturerna har inte legat under nollan.

– Vid snöfall kan det vara uppemot fem till sex grader. Då är det minusgrader högre upp i atmosfären där nederbörden bildas. Det kan dels handla om intensiteten på nederbörden, då kall luft dras ned mot marken och snön inte hinner smälta även om den kommer in i den varmare luften, säger Sofia Söderberg.

Det nederbördsområdet som i Övertorneå blev till snö kommer att avta och övergå till mer rent regn under kvällen och natten.

– Men det kan fortsätta vara lite kallare luft i norra delen av landet under de kommande dagarna, medan temperaturerna de södra delarna ligger ganska normalt, säger Sofia Söderberg.

Sett till hela landet är det inte det första snöfallet för säsongen, men tidigare har det främst kommit snö i fjällen.

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt