Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/over-100-rektorer-samlas-pa-kursgard-deltagare-vansinnigt/

SVERIGE

Över 100 rektorer samlas på kursgård – deltagare: ”Vansinnigt”

Uppsala universitet får kritik från studenter för att anordna kursdagar för över 100 personer från rektorsutbildningen.
Uppsala universitet får kritik från studenter för att anordna kursdagar för över 100 personer från rektorsutbildningen. Foto: Fredrik Persson/TT

Över 100 rektorer ska träffas i två dagar på en kursgård med övernattning under sin rektorsutbildning på Uppsala universitet.

Beslutet har fått kritik inom gruppen, med tanke på den kraftiga smittspridningen av corona i samhället.

– I dagsläget känns det helt vansinnigt, säger Anna Åkerström, rektor från Västerås.

Rektorsutbildningen är obligatorisk för rektorer och pågår på deltid under tre år. Förskolerektor Anna Åkerström går andra året och utbildningen har med undantag för en träff genomförts på distans på grund av pandemin.

– Vi sågs allihop i november, när det var mindre smitta. Det kändes okej då, men varför ska vi göra det igen nu när smittspridningen är värre än någonsin? Vi som går utbildningen är också arbetsgivare och på våra arbetsplatser vidtar vi alla möjliga åtgärder för att hålla nere kontakterna så mycket det går, säger hon.

Rekommendationerna för universitet och högskolor är att undervisning bör ske delvis på distans för att glesa ut i lokalerna, men utbildningsminister Anna Ekström (S) var vid en pressträff i veckan tydlig med att utbildning på distans inte ska vara på heltid.

Anna Åkerström anser dock att det inte går att jämföra unga studenter på campus med personer som redan är ute i arbetslivet.

– Vi kommer från en massa olika sammanhang, och är inga 20-åringar utan vuxna som i vanliga fall befinner oss på våra arbetsplatser. Det är många huvudmän som hört av sig för att de inte vill att deras rektorer ska åka, precis som att jag inte vill att mina anställda träffas på konferenser.

Anna Åkerström, förskolerektor i Västerås.
Anna Åkerström, förskolerektor i Västerås. Foto: Privat

Det som ska ske på internatet – torsdag och fredag denna vecka – är två heldagar med föreläsningar och grupparbeten, och övernattning. De som inte är på plats måste ta igen träffen med nästa årskull på programmet, enligt Anna Åkerström.

– Det erbjuds inget annat alternativ. Det värsta är tvånget man känner, att vi måste dit och kanske utsätta oss för smitta, säger hon.

En annan av deltagarna – John Kristerson, förskolerektor i Uppsala kommun – har av sin arbetsgivare förbjudits att delta.

– Det känns väldigt skönt för mig. Då visar min huvudman att man tar ansvar gentemot mig som anställd. Jag tycker att det är så märkligt att universitetet inte lägger om det här till distans, säger han, och fortsätter:

– Att göra det man kan för att minska smittspridningen i ett sådan här läge är det viktigaste, att skydda sig själv, sin familj, sin arbetsplats.

Uppsala universitet försvarar beslutet om att hålla utbildningen på plats med att det är en fråga om kvalitet.

– Det handlar ytterst om att det blir bättre kvalitet på undervisningen när man träffas. Enkla diskussioner går alldeles utmärkt att sköta på distans, men när det handlar om komplexa frågor, när det handlar om att rektorer ska utveckla sin ledaridentitet så är det bättre kvalitet med övningar och seminarier på plats, säger Jonas Almqvist, ansvarig för rektorsprogrammet.

Huvudskälet är att det finns ett beslut om att ge undervisning på plats så långt det går, och att det ska göras med smittskyddsåtgärder, fortsätter Jonas Almqvist.

– När de har grupparbeten kommer de att ingå i samma grupper hela tiden, och de större föreläsningarna kommer att vara uppdelade på två lokaler med ingång utifrån. Vi är dessutom på en konferensanläggning som har goda rutiner för det här, säger han.

Ni kan inte tänka er att göra undantag för att detta är en speciell grupp som kommer resande från många kommuner?

– Det är en poänggivande utbildning, en universitetsutbildning, och våra studenter kommer överlag resande från hela landet. Det är ingenting som skiljer den här gruppen från övriga studentgrupper på det sättet, säger Jonas Almqvist.

Förra veckan protesterade hundratals studenter vid Uppsala universitet mot att de måste skriva tentor på plats med en bra bit över 100 andra studenter i samma sal, rapporterade bland andra Aftonbladet. Ledningen svarade på kritiken genom att införa ett extra tentatillfälle för de som inte kunde komma vid det första, skriver UNT.

Läs mer:

Fribeloppet slopas för studenter – igen

Lärare oroas för smittspridningen inför skolstarten: ”Kamikazeuppdrag”

Nästan lika mycket smitta bland vaccinerade som ovaccinerade

Ämnen i artikeln

Utbildning
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt