Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/over-halften-av-alla-svenskar-har-antikroppar/

SVERIGE

Över hälften av alla svenskar har antikroppar

Foto: Tomas Ohlsson

Mer än hälften av befolkningen har antikroppar mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt bär en tredjedel av unga på antikroppar, vilket gör att viruset fortsättningsvis kan spridas i den gruppen.

Enligt den senaste undersökningen ökar antalet personer som har antikroppar i samtliga grupper mellan 0–95 år.

– Som förväntat finns en hög nivå av antikroppar i de äldre åldersgrupperna där vaccinationerna har kommit långt. Eftersom vi vet att endast en mindre andel av befolkningen i denna åldersgrupp har haft covid-19 visar det att den absoluta merparten av alla som har vaccineras utvecklar påvisbara antikroppar, säger Mia Brytting, enhetschef på myndigheten.

”Analyserna visar att 85 procent i gruppen 65–95 år hade antikroppar medan nivån låg på 52 procent i gruppen 20–64 år och på 28 procent i gruppen 0–19 år. Genomsnittligt i hela gruppen hade 52 procent antikroppar”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Att endast en tredjedel av barn och unga har antikroppar mot viruset, vilket gör att covid-19 fortsatt kan spridas i den gruppen, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

– Även om våra undersökningar visar att drygt 30 procent av ungdomar har antikroppar så visar detta också att två tredjedelar sannolikt inte har något skydd mot covid-19. Det är därför viktigt att ungdomar är medvetna om att covid-19 fortfarande kan spridas i denna grupp, säger Mia Brytting

Gruppen med högst andel antikroppar bland unga är 16–19 år. Där har 37 procent antikroppar.

Från den 9 augusti kan dock de som är 16 och 17 år erbjudas vaccin mot covid-19 och därmed kommer allt fler bland unga bilda antikroppar mot viruset.

Undersökningen gjordes sista veckan i maj och första vecka i juni från tester som samlats in från åtta regioner.

Läs mer:

Öppnar drop-in-mottagning i stadsdelen med lägst vaccinationstäckning

Då börjar Stockholm vaccinera ungdomar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt