Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/overraskande-lagt-valdeltagandet/

SVENSK POLITIK

Överraskande lågt valdeltagande

Vallokal i en gympasal i Stockholm.
Foto: Lotta Härdelin

Det verkar bli ett trendbrott – valdeltagandet sjunker.

– Det är överraskande i så fall, det hade jag inte väntat mig alls, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Även valmyndigheten konstaterar att valdeltagandet verkar bli lägre.

Samtidigt kommer det rapporter om att folk avstått från att rösta på grund av långa köer till vallokaler.

TT Text
VAL 22

Valdeltagandet ser ut att hamna kring 83 procent. Men det är bara preliminärt. Helt klart blir det först när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna har räknats senare i veckan.

Vid förra valet blev valdeltagande 87 procent, vilket då var det högsta sedan 1985. Valet 2014 landade siffran på 85,8 procent och trenden hade varit i stadigt stigande sedan 2002.

Men nu ser den trenden ut att vara bruten. Sent på valkvällen, när nästan alla distrikt är räknade, visar de preliminära uppgifterna på drygt 81 procent.

– Många väljare har tyckt det har varit svårt, så att man helt enkelt inte är med, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s valvaka, och pekar på undersökningar som har gjorts.

Men siffran brukar lyfta när de sena rösterna trillar in.

– Min gissning är att det landar runt 83 procent, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, håller med.

– Det är överraskande i så fall, det hade jag inte väntat mig alls. Allmänt kan man säga att valdeltagandet går upp om det är jämnt, ovisst och strid på kniven, och det här valet har framstått som uppenbart jämnt och spännande. Och många har väl upplevt att det står mycket på spel i och med att många känner väldigt stark avsky mot SD, säger han till TT.

Samtidigt har det på flera håll varit problem med timslånga köer till vallokaler, något som ska ha lett till att folk avstått från att rösta, eller gått till vallokaler för förtidsröstning i stället.

Även Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, konstaterar att valdeltagandet verkar vara lägre än tidigare år.

– Men det är för tidigt att uttala sig om. Just nu har vi fokus på att få fram ett tydligt och stabilt valresultat, sedan får vi utvärdera köer och valdeltagandet, som just nu ser ut att bli lägre än 2018. Men det vi vi inte förrän den slutliga rösträkningen är klar. Om en vecka har vi svaren på de frågorna.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt