Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/oversvamningar-efter-regnovader-i-sydsverige/

SVERIGE

Översvämningar efter regnoväder i Sydsverige

Häftiga skyfall ställde till det i södra Sverige under fredagen.
Häftiga skyfall ställde till det i södra Sverige under fredagen. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Ett kraftigt regnoväder drog in över södra Götaland sent på fredagseftermiddagen, med översvämmade fastigheter och vägar som följd på flera håll.

Bland de värst drabbade var Trelleborg, Lund och Östra Göinge kommun utanför Kristianstad.

TT Text

I Trelleborg uppmätte kommunens regnmätare 52 millimeter under den tid åskskurarna varade, enligt lokala medier. SMHI:s stationer mätte som mest nederbörd i Lund, 37,6 millimeter, följt av Karlskrona med 30 millimeter.

Men det har sannolikt kommit större mängder än så utanför SMHI:s nätverk, säger meteorolog Niklas Einevik.

Räddningstjänsten Syd fick rycka ut på tiotals larm från fastighetsägare.

– I vårt område är Lund och Trelleborg värst drabbade. I Trelleborg har räddningstjänsten varit runt i 40-tal fastigheter och pumpat ur vatten. Nu har regnovädret dragit sig upp mot Kristianstadsområdet och det klarnar upp i sydväst, säger Torbjörn Krokström, inre befäl, vid 19.30-tiden.

I Kristianstad hade räddningstjänsten fullt upp från 16-tiden i de nordvästra delarna och några timmar framåt, när väldigt mycket regn kom på kort tid.

– Östra Göinge har fått som mest regn och blåst. Fem till sju fastigheter har haft översvämning, några med 20–30 centimeter vatten i källaren. Rätt många träd har fallit ned eller hotat att falla ned. Det har varit mycket jobb för oss, Trafikverket och kommunens trädröjare att akut ta hand om dem, säger inre befäl Micael Svensson.

Blixten har också slagit ned på ett par ställen, det har brunnit i terrängen och i en ladugård slogs elen sönder. Som tur var kunde familjen ta ut sina hästar och det började inte brinna, säger han.

Trots stora mängder vatten på en del vägar har polisen i region Syd inte fått in rapporter om trafikolyckor.

Till natten har det värsta passerat, enligt SMHI.

– Det kan hända att det dyker upp något åskoväder under kvällen. Luftmassan rör sig söderut, det är betydligt mindre risk i morgon, säger meteorolog Niklas Einevik.

Läs mer:

Skyddet i Arvika har redan prövats i skarpt läge

SMHI: ”Lågtrycket rör sig sydost”

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Lund
Trelleborg
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt