Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 02:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/oxford-sjukdom-kopplas-inte-till-astra-zenecas-vaccin/

Sverige

Oxford: Sjukdom kopplas inte till Astra Zenecas vaccin

Foto: Jonas Lindstedt

Den försöksperson i Storbritannien som insjuknade under Astra Zenecas och Oxford-universitetets vaccintest blev förmodligen inte sjuk av sprutan i sig. Det rapporterar Bloomberg och hänvisar till ett brev som Oxford skickat ut till de andra försökspersonerna.

TT Text

Testerna stoppades efter att personen utvecklat neurologiska symtom, bland annat svaghet i leder och förändrad känselförmåga.

”Efter en oberoende utredning bedömdes sjukdomarna antingen osannolikt kunna kopplas till vaccinet eller så fanns otillräckliga bevis för att slå fast att sjukdomarna var eller inte var kopplade till vaccinet”, står det i brevet enligt Bloomberg.

Vidare står att vaccinationerna borde fortsätta.

I lördags meddelade det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca att studierna återupptas sedan Storbritanniens läkemedelsmyndighet MHRA gett klartecken för att fortsätta med dem. I USA är studierna dock fortsatt pausade.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt