Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/pandemin-satte-stopp-for-fjolarets-loppisar-men-nu-ar-det-lage-for-fynd/

SVERIGE

Pandemin satte stopp för fjolårets loppisar – men nu är det läge för fynd

Bild 1 av 3 Glenn Olsson, loppisengagerad i Sankt Olofs idrottsförening, har fyllt föreningens förvaringsutrymmen till bristningsgränsen.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 3 Var sak på sin plats. Organiserat kaos i ladorna hos Sankt Olofs idrottsförening.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 3 av 3 Då pandemin satte stopp för fjorårets årliga IP-loppisar är föreningarnas lager fulla med fynd. Figuriner av särskilda djur brukar vara eftertraktade för samlare.
Foto: Daniel Nilsson

Pandemin satte stopp för fjolårets traditionella loppisar på Österlen med omnejd.

Men i år blir det åka av.

Idrottsföreningarna har tvingats låna lador av traktens bönder för att kunna husera alla möbler, leksaker och andra prylar som skänkts.

Ett gäng klassiska Rörstrandstallrikar i vitt och blått kikar ut från botten av en låda. De räddas från att krossas i golvet av Glenn Olsson, ordförande i Sankt Olofs idrottsförenings supportersektion. Han står i ett ödehus som föreningen har fått låna för att husera alla loppisprylar. De ordinarie förvaringsplatserna är fyllda till bristningsgränsen.

– I år blir det många som kommer att göra fynd, jisses med grejer vi har. Jag gillar att stå och göra affärer med folk, men det går min själ inte att pruta hos mig. ”Vet du inte att alla intäkter går till barnen” säger jag till dem. Då blir de tysta och tar fram plånboken, säger Glenn Olsson och skrattar.

Bild 1 av 2 ”Vi valde att senarelägga vår IP-loppis i år, i förhoppning om lättade restriktioner, vilket det också har blivit. Samtidigt är turisterna kvar i aug, så det känns helrätt, säger Glenn Olsson, en av föreningens loppisansvariga.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 2 Efter fjorårets stopp för loppisarna på Österlen med omnejd har ladorna fyllts med mängder med allehanda prylar.
Foto: Daniel Nilsson

Nytt för i år är mängden träningsredskap som människor lämnat hos föreningen.

– Jag vet inte hur många motionscyklar och andra redskap vi har fått in. Folk har väl tänkt att de ska bli fit genom att träna hemifrån under pandemin. Det blev ju inte mycket med det, tänker jag.

Sankt Olofs idrottsförening har beslutat att köra traditionsenlig loppis, men den 8 augusti, senare än vanligt.

– Vi vill inte missa alla semesterfirare som är flitiga loppisbesökare. Samtidigt hoppas vi att restriktionerna kanske har lättat ytterligare tills dess, säger Glenn Olsson.

Bild 1 av 2 Loppisgeneral Bengt Ohlsson från Skåne Tranås ungdomsförening granskar några skira kristallglas. Allt som packats upp i föreningens stuga forslas vidare till byns stora IP-loppis på söndag.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 2 ”Ja, här är grejer så det räcker och blir över”. Loppisgeneral Bengt Ohlsson i Skåne Tranås ungdomsförening inspekterar backarna med prylar som ska säljas på söndagens traditionella loppis.
Foto: Daniel Nilsson

Några mil bort slår Bengt Ohlsson, loppisgeneral i Skåne Tranås ungdomsförening, upp dörrarna till en lada ett stenkast från byns idrottsplats. I det gamla stallet har möbler staplats på hög, det når upp till taket.

Mitt bland pinnstolar och nätta vardagsrumsbord i teak från 1950-talet ligger en taklampa från en känd, dansk designer.

– Ja ni ser, här är allt från lampor, gardinstänger, porslin och mattor till teakbyråer och pinnstolar. Det är vad vi brukar ha, men mer av allt, säger Bengt Ohlsson.

Föreningen kommer att arrangera en traditionsenlig loppis den 18 juli - med vissa restriktioner.

– Det blir ingen vanlig rusning in på plan precis. Det kommer släppas in folk på idrottsplatsen lite pö om pö, max 600 får ju vara på planen samtidigt, enligt nuvarande restriktioner. Vi kommer också ha betydligt fler funktionärer på plats för att se till att folk inte står för nära varandra när de köar, säger föreningens ordförande, Johan Rudbäck.

Bild 1 av 2 Jonas Håkansson och Stefan Hagenkötter är drivande i Ingelstorps IF:s loppisarbete. De tyckte att det kändes för riskabelt med att arrangera den stora årliga loppisen på fotbollsplanen och har därför valt att hålla loppis varje helg under juli månad i en lada längs med Österleden istället.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 2 av 2 ”De lite finare glas- och porslingsvaserna har fått ett eget hörn i ladan”, säger Stefan Hagenkötter från Ingelstorps IF och ställer ned ytterligare en glasvas i föreningens lada längs Österleden.
Foto: Daniel Nilsson

Ingelstorps IF har valt att gå en annan väg. Föreningen har öppnat upp en stor lada längs väg Österleden, dit loppisprylar forslas allt eftersom de går åt. Ladan är öppen alla helger i juli.

– Det här upplägget känns säkrare, vi vågade oss inte på att arrangera en vanlig loppis på idrottsplatsen med de restriktioner som råder, säger Jonas Håkansson, en av föreningens loppisengagerade.

Han står och försöker få överblick över havet av möbler, trädgårdsredskap, lådor fyllda med porslin, husgeråd och leksaker som breder ut sig i ladugården.

– Det är mycket jobb men det är ju också en folkfest, de här loppisarna. Och en nödvändighet för ungdomsverksamheternas överlevnad. Jag tror att jag pratar för alla idrottsföreningars vägnar att intäkterna vi får in av de traditionella loppisarna är avgörande för att kunna fortsätta med ungdomsidrotten här ute.

Läs mer nyheter från Skåne här

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt