Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/partiet-nyans-vill-bli-muslimers-rost-och-branna-ner-lars-vilks-konstverk-nimis/

2 min 5 sek. Nyans partiledare Mikail Yüksel vill förbjuda kränkande teckningar av profeten Muhammed. Han tycker att muslimska politiker i etablerade partier viker sig för antimuslimska krafter.
SVERIGE

Partiet Nyans vill bli muslimers röst – och bränna ner Lars Vilks konstverk Nimis

SKURUP. Den utsparkade före detta C-politikern Mikail Yüksel vill med sitt nya parti Nyans bli minoriteters röst – inte minst muslimers.

Men muslimska politiker i etablerade partier känner obehag och oro när Yüksel anklagar dem för att vara alltför mesiga mot antimuslimska krafter.

DN följde med honom till slöjförbudets Skurup, där Nyans behöver 300 röster.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 18 Mikail Yüksel hälsar på sin partivän, den tidigare Moderatpolitikern Samir Daabas som ny gått över till Nyans. Till höger Almasa Vejselovic och Nudzejma Talovic som åkt från Landskrona för att kampanja för Nyans.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 18 Skurups kommunpolis Mikael Svensson äter en gratisglass från Skurups sparbank inne i Polisens husvagn. Polisen förklarar för en misslynt Mikail Yüksel att han inte får hålla tal på Stortorget eftersom det kan störa gatufesten.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 18 Mikail Yüksel toppade tillsammans med Annie Lööf Centerpartiets riksdagslista i Göteborg i förra valet, men uteslöts ur C efter kontakter med turkiska fasciströrelsen Grå vargarna. Till DN säger han att han tar avstånd från Grå vargarna och att han inte är nationalist.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 18 Almasa Vejselovic och Nudzejma Talovic jobbar på samma serviceboende i Landskrona. Den här lördagen har de åkt till Skurup för att tillsammans med partiledaren Mikail Yüksel dela ut Nyans flygblad.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 18 För MP-riksdagsledamoten Leila Ali Elmi är Partiet Nyans en varningssignal till de etablerade partierna. Alltför många politiker pratar om invandrare som roten till alla problem, menar hon. ”Det borde de sluta med.”
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 18 Mubarik Abdirahman.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 18 Nyans partiledare Mikail Yüksel och hans medhjälpare Kaya Vatansever försöker få igång ljudutrustningen inför partiets torgmöte i Skurup.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 18 Konstnären Lars Vilks och drivvedsverket Nimis, 2012.
Foto: Hbgbild/MEGA
Bild 9 av 18 Somliga på Stortorget i Skurup var skeptiska till Mikail Yüksel och partiet Nyans – men Roland Khadampour från Malmö hörde inte till dem. Han sympatiserar med Nyans och hjälper partiet att dela ut flygblad.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 18 Emmyly Bönfors, centerpartistiskt kommunalråd i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 11 av 18 Mikail Yüksel hade hoppats få hålla tal på Stortorget i Skurup, men polisen bedömde att det kunde störa den pågående stadsfesten. En missnöjd Nyansledare förvisades till Rutgerskolans skolgård.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 18 Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Adem Altan/AP
Bild 13 av 18 Med stora affischtavlor med turkisk text kampanjade det svenska Partiet Nyans i somras i partiledaren Mikail Yüksels uppväxtort Kulu i Turkiet. (Bild från Mikail Yüksels Facebook)
Bild 14 av 18 Mehmet Kaplan och dåvarande statsminister Stefan Löfven i samband med att Kaplan avgick, april 2016.
Foto: Paul Hansen
Bild 15 av 18 Mikail Yüksel delar ut flygblad för sitt parti i Skurup. I förra valet kampanjade han för Centerpartiet och toppade C:s riksdagslista i Göteborg efter Annie Lööf – innan han blev utslängd efter att ha träffat representanter för den turkiska fasciströrelsen Grå vargarna.
Foto: Anders Hansson
Bild 16 av 18 Mahmoud Razouk flydde 2016 från Aleppo i Syrien och har bott i Skurup i flera år. Han trivs, men oroas av att kommunens högsta politiker röstat fram ett förbud mot slöjor i skolan. Han gillar Mikail Yüksel och blir nu Nyanskandidat i kommunvalet i Skurup.
Foto: Anders Hansson
Bild 17 av 18 Roland Khadampour jobbar som sektionschef på Malmö stad och funderar på att kandidera för partiet Nyans i nästa års val.
Foto: Anders Hansson
Bild 18 av 18 Samir Daabas, i solglasögon, var tidigare lokalpolitiker för Moderaterna i Malmö. Nu är han besviken på sitt gamla parti och har gått över till Partiet Nyans. I valet nästa år kandiderar han för Mikail Yüksels parti. Till vänster Sead Busuladzic, Nyansföreträdare i Landskrona.
Foto: Anders Hansson