Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/partiledarnas-presenter-till-stefan-lofven/

SVENSK POLITIK

Partiledarnas presenter till Stefan Löfven

00:59. Kollegorna tackade av Stefan Löfven under hans sista partiledardebatt. Vad fick han i present?

Stefan Löfven avtackades med pizzastål, kryddig korv och Abbakonsert i London när han gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen. Efter hyllningarna passade statsministern på att varna för att demokratin riskerar att urholkas.

– Sverige är inte på något sätt vaccinerat mot de antidemokratiska och auktoritära omvälvningar som vi ser runt om i vår värld, säger Stefan Löfven.

När Stefan Löfven på onsdagen gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen grävde de övriga partiledarna som brukligt ner stridsyxorna tillfälligt. En efter en gick upp i talarstolen och gav några ord på vägen inför Löfvens aviserade avgång i början av november.

M-ledaren Ulf Kristersson konstaterade att han och Löfven har olika politiska åsikter men en del gemensamma musikaliska intressen. Presenten blev biljetter till en Abba-konsert.

– När vi andra åker till Almedalen i juli nästa år så tänkte jag att du och Ulla ska åka till London och se och höra Abbas nya album och nya konsert, sade Kristersson.

En efter en gick partiledarna upp i talarstolen för att tala till Stefan Löfven.
En efter en gick partiledarna upp i talarstolen för att tala till Stefan Löfven. Foto: Alexander Mahmoud

SD-ledaren Jimmie Åkesson fastslog att det inte är mycket som förenar honom och Stefan Löfven politiskt men de kan enas kring sin förtjusning i korv. Presenten bestod av en signerad korvbok och dessutom en chilistinn ölkorv med namnet ”Die hard 6.0”.

– Det ska inte ses som ett hot, underströk Jimmie Åkesson med tillägget att det är en korv som är för kryddstark för honom själv.

– Om den här korven är för stark för Åkesson så ska jag banne mig äta den, svarade Löfven.

C-ledaren Annie Lööf fortsatte på mat-temat med att överlämna ett pizzastål så att Löfven ska kunna grädda färdigt de halvfärdiga hämtpizzor som han har för vana att beställa.

– Det är tåligt, svensktillverkat och format och utvecklat i Norrland – lite som statsministern själv, sade Annie Lööf.

Nooshi Dadgostar (V) tillsammans med Stefan Löfven (S).
Nooshi Dadgostar (V) tillsammans med Stefan Löfven (S). Foto: Alexander Mahmoud

V-ledaren Nooshi Dadgostar konstaterade att hennes och Löfvens professionella relation varit kort men händelserik. Hon beskrev hans livsresa som magisk och jämförde även Löfvens bakgrund med övriga ministrar.

– Det känns som att det bara är du som har haft ett riktigt jobb, Stefan, sade Nooshi Dadgostar som överlämnade en bok om 400-årsfirande Göteborg.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson överlämnade ett par böcker men också en brännare för att få till den rätta finishen på en crème brûlée.

– En brännare som jag gissar att du kan hantera utan att skada dig, sade Pehrson med anspelning på Löfvens förflutna som svetsare.

Johan Pehrson (L) överlämnar både böcker och en brännare för creme brulée till Stefan Löfven (S).
Johan Pehrson (L) överlämnar både böcker och en brännare för creme brulée till Stefan Löfven (S). Foto: Alexander Mahmoud

Både MP:s språkrör Märta Stenevi och KD-ledaren Ebba Busch fullföljde matinriktningen. Stenevi överlämnade en bok och en Interrail-biljett så att Löfven kan åka till Malmö och äta spettekaka. Busch överlämnade ett presentkort med en middag för två på restaurang.

– Men jag vill understryka att den här middagen för två inte är tänkt för dig och mig. En av mina presenter kan få vara att du kan få slippa mig, sade Busch.

Stefan Löfven inledde onsdagens debatt med att kritisera M-ledaren Ulf Kristersson för hans uttalande om att Januariavtalet var ett sätt att ”mixtra med demokratin”.

– Det är med politiska uppgörelser och koalitioner mellan partier som vi kan ta vårt land framåt. Det är så svensk demokrati är uppbyggd, sade Stefan Löfven och fortsatte:

– En del partier påstår att samarbete och kompromisser skulle vara att mixtra med demokratin eller att man ignorerar folkviljan. Man vill skapa misstro mot valresultatets legitimitet och på så sätt misstänkliggörs också våra institutioner och myndigheter. Vi ser hur det görs i flera länder, nu ser vi också att det görs här.

Löfven varnade också för att ge Sverigedemokraterna ökat inflytande i svensk politik.

– Sverige är inte på något sätt vaccinerat mot de antidemokratiska och auktoritära omvälvningar som vi ser runt om i vår värld. Demokratin kan inte tas för given. Den börjar och slutar med oss som medborgare.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kontrade med att göra bokslut efter Löfvens år vid makten.

– Sju år av fagra tal, sju år av löften som aldrig har genomförts. Vi står nu här med facit – en otrygghet som sprider sig som en löpeld genom landet, sade Åkesson.

Läs mer:

Löfven: Moderaterna vill skapa misstro

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt