Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/partistrategen-lamnar-tjanst-i-omstridda-demokraterna-i-goteborg/

SVERIGE

Partistrategen lämnar tjänst i omstridda Demokraterna i Göteborg

Jan Jörnmark är ekonomisk historiker och författare. Han har på senare tid varit anställd som politisk sekreterare för partiet Demokraterna. Nu har han sagt upp sig.
Jan Jörnmark är ekonomisk historiker och författare. Han har på senare tid varit anställd som politisk sekreterare för partiet Demokraterna. Nu har han sagt upp sig. Foto: Tomas Ohlsson

Samtidigt som konflikten inom partiet Demokraterna i Göteborg pågår i öppen dager väljer partistrategen Jan Jörnmark, 62, att säga upp sig från sin anställning som politisk sekreterare.

Beskedet kommer kort efter att en av de tre politiska sekreterare som protesterat mot uteslutningen av kommunalrådet Henrik Munck blivit uppsagd.

Jan Jörnmark var med och grundade Demokraterna, lett av det före detta moderata kommunalrådet Martin Wannholt. Jörnmark är framför allt känd som ekonomisk historiker och skribent och nådde 2007 en stor publik med boken Övergivna platser.

Efter valet 2018, där Demokraterna sensationellt blev näst störst i fullmäktige, fick Jörnmark flera förtroendeuppdrag för partiet, bland annat i byggnadsnämnden och i allmännyttan. I fjol gavs han därtill nyckelrollen att leda arbetet med att ta fram det första riktiga partiprogrammet, ”Handlingsprogram för Göteborg”.

Demokraternas grundare och partiledare Martin Wannholt till vänster om nu uteslutne medlemmen och kommunalrådet Henrik Munck.
Demokraternas grundare och partiledare Martin Wannholt till vänster om nu uteslutne medlemmen och kommunalrådet Henrik Munck. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Jörnmark har varit anställd som politisk tjänsteman i staden sedan den 1 januari i fjol och därmed avlönats via kommunstyrelsen. Men nu har han alltså sagt upp sig från den befattningen och lämnar 31 oktober. Det meddelar han själv i ett inlägg på Facebook:

”Orsaken till det är att jag fått andra spännande arbetsuppgifter som är omöjliga att inte ge sig in i”, skriver han och lägger till:

”Jag är självklart fortfarande medlem i Demokraterna och stannar på mina förtroendeuppdrag (...). Jag ser på alla vis också fram emot att delta i nästa års valrörelse.”

Det blir känt bara dagar efter att en annan av de anställda politiska sekreterarna, som efter att ha arbetat ideellt för partiet under valrörelsen fick en tjänst i mars 2019, har sagts upp.

Den uppsägningen skedde med hänvisning till de omskrivna turerna som ledde till att kommunalrådet Henrik Munch för ett par veckor sedan uteslöts som partimedlem. Till den kommunalrådsposten finns organisatoriskt en politisk sekreterarbefattning knuten, och när Munck uteslöts – men valt att kvarstanna som kommunalråd som så kallad politisk vilde – försvann alltså ett tjänsteutrymme.

Internt ledde dock beslutet till frågor, eftersom just denna politiska sekreterare var en av de tre som i ett mejl till partimedlemmar visat öppet stöd för just Henrik Munck i hans roll som kollega och arbetsledare. Flera politiska sekreterare hade också anställts efter henne.

Det formella beslutet om uppsägningen fattades av kommunstyrelsens arbetsutskott och efter den turbulens som i vintras rådde på partiet Liberalernas kansli, som i sin tur ledde till nya anställningsavtal för politiska sekreterare i Göteborg, får nu den uppsagda lön under sex månader.

Nästa vecka väntas Demokraterna hålla ett extra styrelsemöte för att fatta beslut om ett extra årsmöte ska kallas in. Det grundar sig på att flera styrelseledamöter vänt sig emot hanteringen av fallet Henrik Munck och att 42 medlemmar i ett upprop begärt att alla styrelseledamöter ställer sina platser till förfogande.

Parallellt med den turbulensen är partiledaren Martin Wannholt föremål för en åklagarledd förundersökning om anmälda ekonomiska oegentligheter i ett tidigare skogsplanteringsprojekt i Brasilien.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt