Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/partnerforbudet-havs-pa-bb-i-vastra-gotalandsregionen/

SVERIGE

Partnerförbudet hävs på BB i Västra Götalandsregionen

Sedan april 2020 har inte nyblivna familjer fått stanna tillsammans på BB i Västra Götaland och Varberg. Nu hävs partnerförbudet.
Sedan april 2020 har inte nyblivna familjer fått stanna tillsammans på BB i Västra Götaland och Varberg. Nu hävs partnerförbudet. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Partnerförbudet på BB hävs på förlossningsklinikerna i Västra Götaland och Varberg. Det beslutade regionens samordningsgrupp för samtliga förlossningsverksamheter på tisdagen.

– Vi vet att de här är ett efterlängtat beslut, vi vet hur viktigt det är för de nyförlösta att få ha med sig sin partner, inte bara under förlossningen, utan också på BB, säger Corinne Pedroletti, tillförordnad verksamhetschef Kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Västra Götaland beslutade att införa besöksförbud, så kallat partnerförbud, på regionens samliga BB-avdelningar i april 2020. Sedan dess har cirka 11.500 patienter fött barn på Sahlgrenskas förlossningsavdelning på Östra sjukhuset.

Nyblivna familjer har under den här perioden inte kunnat stanna tillsammans på BB. Enbart den nyförlösta och den nyfödda har fått vara kvar, medan partnern har tvingats lämna sjukhuset efter förlossningen. Undantag har getts i de fall då kvinnan varit sjuk eller vid särskilda omständigheter.

– Vi vet att de här är ett efterlängtat beslut, vi vet hur viktigt det är för de nyförlösta att få ha med sig sin partner, inte bara under förlossningen, utan också på BB, säger Corinne Pedroletti, tillförordnad verksamhetschef Kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ordförande i samordningsrådet för kvinnosjukdomar och förlossning i VGR och Varberg till DN.

Det är regionerna som fattar beslut om besöksförbud, och därför ser det olika ut runt om i landet. I till exempel Region Stockholm har partnern fått följa med till BB under hela pandemin. Men i Västra Götaland gjorde man tidigare en annan bedömning.

– Som orsak till det tidigare partnerförbudet har vi tagit hänsyn till de förutsättningar som finns; vaccinationstillgång för allmänhet och medarbetare i regionen, men också till testkapacitet som föreligger. Allt det här har vi vägt samman och därför har vi inte förens nu kunnat häva beslutet. Vi har velat skydda sårbara patienter, nyfödda och helt enkelt medarbetare.

Men nu har alltså samordningsgruppen för samtliga förlossningsverksamheter i regionen samt Varberg omvärderat situationen.

– Vi kommit fram till att pandemiutvecklingen är så pass gynnsam, vaccinationstillgången så pass god och vi har en testkapacitet där vi också kan testa partners så att vi vet att de är testnegativa och därmed kan följa med till BB.

Beslutet gäller samtliga förlossningskliniker i Västra Götalandsregionen och i Varberg. Redan imorgon, onsdag den 9 juni, kan partners följa med till BB på Sahlgrenskas förlossningsklinik på Östra sjukhuset, förutsatt att de har testat negativt för covid-19. Närstående kommer därför att kunna testas i anslutning till BB. Övriga förlossningskliniker kommer att följa efter inom kort.

Vad har ni fått för signaler för alla dem som påverkats av partnerförbudet det senaste året?

– Vi vet att det är viktigt att få ha med sig partnern till BB. Det har vi uppfattat också och det här har varit en väldigt svår avvägning. Därför är vi nu väldigt glada att situationen är sådan att vi kan göra en annan bedömning. Vi är väl medvetna om att det är ett efterlängtat beslut. Det ser vi också i våra uppföljningar.

Ämnen i artikeln

Sahlgrenska
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt