Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/pm-nilsson-far-boter-tjuvfiskade-al/

SVENSK POLITIK

PM Nilsson får böter – tjuvfiskade ål

PM Nilsson, statssekreterare hos Ulf Kristersson.
Foto: Anders Wiklund/TT

PM Nilsson, statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M) får strafföreläggande efter att ha fiskat ål utan tillstånd.

”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Det var den 17 september 2021 som PM Nilsson tog upp fyra ryssjor, ett fiskeredskap, i sin båt i Karlskrona. Plötsligt kom en båt mot honom med två anställda på Havs- och vattenmyndigheten som undrade om det var hans ryssjor. PM Nilsson nekade först till att ryssjorna var hans.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka. De tog namn och personnummer och beslagtog redskap och fisk”, skriver PM Nilsson på Facebook.

Han ska sedan ha blivit kontaktad av Karlskronapolisen före jul, nästan ett och ett halvt år efter händelsen.

”Jag trodde att ärendet var ur världen och blev överraskad, hann inte tänka klart och vidhöll mitt nekande. Det borde jag inte gjort, det är bättre att säga som det är. När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter. Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen”.

Enligt PM Nilsson har han sedan barnsben fiskat ål med hjälp av ryssjor. Ålfiske är sedan 2007 är förbjudet i Sverige utan särskilt tillstånd.

PM Nilsson arbetade tidigare som journalist och var ledarskribent på Dagens Industri innan han började arbeta för regeringen.

DN har sökt PM Nilsson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt