Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/pm-nilsson-har-drivit-opinion-for-att-legalisera-alfiske/

SVENSK POLITIK

PM Nilsson har drivit opinion för att legalisera ålfiske

Statssekreterare PM Nilsson och statsminister Ulf Kristersson
Foto: Alexander Mahmoud

En av statsminister Ulf Kristerssons närmaste män, statssekreteraren PM Nilsson, fiskade ål trots att han visste att det var olagligt.

Nilsson har i sin tidigare roll som ledarskribent argumenterat för att legalisera delar av ålfisket för fritidsfiskare igen.

DN kunde i går berätta att PM Nilsson, som i november tillträdde som statssekreterare hos statsministern, åkt fast för att ha tjuvfiskat ål.

Det var under 2021 som han blev upptäckt av kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten när han skulle vittja fyra ålryssjor i Karlskrona skärgård.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka. De tog namn och personnummer och beslagtog redskap och fisk”, skriver PM Nilsson på Facebook.

Nilsson fick nyligen ett strafföreläggande och ska nu betala böter. Men det var inte första gången han fiskat ål. I ett blogginlägg från 2008 beskriver han hur han är på jakt efter tångräkor till nattens ålfiske.

Sedan 2007 har det varit förbjudet att fritidsfiska efter ål i havet. I dag är det bara yrkesfiskare med särskilt tillstånd som får fiska ål. Både Internationella naturvårdsunionen, IUCN och Artdatabanken bedömer att arten är rödlistad och akut hotad, nationellt och globalt.

– Beståndet har gått ner dramatiskt sedan 50-60-talet, den har minskat med 90-95 procent. Det finns inga tecken på att det kommer gå uppåt, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för nationell fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten.

PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT

I sin tidigare roll som ledarskribent för Dagens Industri har PM Nilsson argumenterat för att åter öppna för fritidsfiskarnas möjligheter att fiska ål. I en text från 2020, året innan han åkte fast, visar han klart och tydligt att han var medveten om att ålfiske är olagligt för privatpersoner.

”Naturskydd skapar en speciell typ av hänsynslöshet. Kustbevakningen larmar varje år i lokalpressen och har börjat med drönarspaning över skärgården för att hitta ryssjor. Det gör inte ålen mindre skyddsvärd men det finns skäl att bedriva detta artskydd med större hänsyn till lokalbefolkningen. Att släppa ålljuset fritt under sommarmånaderna och tillåta två par ryssjor skulle inte påverka ålbeståndet alls men öka livskvaliteten för dem som bor längs kusten”, skrev han då.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund reagerar starkt på nyheten om PM Nilssons tjuvfiske.

– Det här är inte en enskild händelse utan en serie av händelser som visar att vi har en regering som inte värnar om miljön och naturen. Det är en regering som verkar ha som syn att naturen bara är till för skövling för vår egen tillfredställelse. Det är det PM Nilsson ger uttryck för, att han har rätt att bryta mot miljölagar för att få tillgång till ål som han tycker om, säger han.

Per Bolund (MP).
Foto: Robin Bäckman

MP-språkröret anser att regeringen på flera sätt missgynnar ålen.

– Man motarbetar EU:s försök att få ett hållbart ålfiske och stoppar miljöprövningen av vattenkraften som är en av de viktigaste åtgärderna för att få ålen att överleva.

Per Bolund reagerar också på att Nilsson först nekat till att fiskeredskapen var hans.

– Självklart ska man när man är i en ledande position inte vilseleda och ljuga för polisen. Det är en självklarhet.

PM Nilsson berättade på Facebook att han senare kontaktade polisen för att berätta att redskapen var hans och har även bett om ursäkt.

”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”, skriver han i inlägget.

DN har sökt PM Nilsson.

Ämnen i artikeln

Per Bolund
Karlskrona
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt