Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polischefen-det-ar-ett-valdigt-utatagerande-natverk/

SVERIGE

Polischefen: "Det är ett väldigt utåtagerande nätverk"

Johan Andersson, lokalpolisområdechef Huddinge.
Johan Andersson, lokalpolisområdechef Huddinge. Foto: Ali Lorestani/TT

Lokalpolisen i Flemingsberg kunde på bara två timmar gripa och anhålla nio personer i Visättra efter vådaskottet mot två barn. Detta för att man under flera år jobbat offensivt mot det kriminella nätverket i området.

TT Text

Konflikten på gångbron i Visättra, där två små barn skadades, satte fingret på att den organiserade brottsligheten nu drabbar allt som kommer i dess väg. Johan Andersson som är lokalpolisområdeschef i Huddinge menar att trots att Visättra inte kategoriseras som ett särskilt utsatt område så finns våldet närvarande där sedan några år, då ett kriminellt nätverk etablerades i området.

– Det är ett väldigt utåtagerande nätverk och de skapar en enorm otrygghet utifrån hur de rör sig. Men jag tror också att som boende har man varit väldigt förskonad från det här, man har inte behövt vara orolig för att bo här. Tills nu då.

Nätverket består av boende i området, samtliga unga, flera av dem har inte fyllt 18 än. De försörjer sig på att begå brott i form av narkotikahandel, stölder och våldsbrott. Att polisen på bara två timmar kunde anhålla nio personer efter skottlossningen byggde på att de hade god lokal kännedom och kände till alla de här individerna sedan tidigare.

På gatorna runt gångbron cirkulerar poliser både i bilar och till fots för att skapa trygghet. Dessutom samlar de in uppgifter av personer som inte självmant skulle komma till polisen och berätta om de visste något om det som hänt.

– Det kan vara ungdomar som inte själva är kriminella men som har pratat med de här personerna och som har information som kan ha ett stort värde för oss. Men det är inte bara nu vi är här, vi har även sedan tidigare haft en stor polisnärvaro i Flemingsberg, säger Johan Andersson.

I början på maj begärde polisregion Stockholm nationell förstärkning, något som varit en nödvändighet i polisområde Syd där Flemingsberg ligger eftersom polisen i detta område lett en mängd resurskrävande polisutredningar.

– Det är väldigt många grova brott som utreds parallellt just nu och vi har en sommarorganisation så det är ansträngt. Men vi klarar det. Hade vi inte fått extra resurser då hade det däremot inte gått.

Parallellt med trygghetsskapande arbete och förhör jobbar polisen nu också med att sätta tryck på de individer som är misstänkta men ännu inte gripna. Trots att nio är anhållna finns det alltså fler som polisen är intresserade av att komma i kontakt med. Det faktum att illegala skjutvapen blivit en självklar del av av de kriminella nätverkens strategier för att ta makt gör det till polisens mest prioriterade fråga att arbeta med just nu, säger Johan Andersson.

– Vi har jobbat offensivt för att hitta de här vapnen. Folk har dem på sig, de finns i bilar och vi hittar dem i samband med annan brottslighet där vi på olika sätt kommer in i folks hem. Vi har tagit mängder av vapen i det här området under det här året men uppenbarligen så finns det fler kvar.

Läs mer:

Justitieministern: Deras enda plats är på kåken – vi måste ta dem en efter en

Åklagaren om skottskadade barnen: Bedrövligt att det här händer igen

Ämnen i artikeln

Huddinge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt