Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polischefer-haller-presstraff-om-valdsvag-i-stockholm/

SVERIGE

Polisen: 50 procent av de misstänkta i våldsvågen under 18 år

2 min 15 sek. En rad grova våldsdåd har inträffat i Stockholmsområdet de senaste veckorna. De misstänkta är ofta unga personer, enligt polisens kommenderingschef Hanna Paradis.

Personerna som utför de många våldsdåd som nu plågar Stockholmsområdet är mycket unga. 50 procent av de misstänkta i de pågående ärendena är under 18 år – enligt polisen tvingas många av dem att begå brott.

– Gör de inte detta så riskerar de sina liv, säger kommenderingschefen Hanna Paradis.

Nu har polisen inlett en särskild händelse för att hantera våldsspiralen.

När en 27-årig man sköts till döds med flera skott på juldagen i Rinkeby i nordvästra Stockholm inleddes en intensiv våg av grova våldsbrott som inte avtagit i styrka.

Så sent som på torsdagskvällen inträffade en explosion i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Årsta och några timmar senare sköts flera skott in genom ett fönster i en lägenhet i Farsta, det var andra natten i rad som det sköts mot bostäder i stadsdelen.

På fredagen kallade tillförordnade polisregionchefen Mattias Andersson och kommenderingschefen Hanna Paradis till en pressträff för att ge en lägesbild.

Enligt polisen finns det flera orsakssamband bakom våldet.

– Dels har vi ett maktvakuum efter de många domarna kring Encrochat. Vi har också tagit väldigt mycket narkotika och vapen i beslag. Det skapar skulder som ska mätas ut. Just sprängningarna och skjutningarna är ett sätt för nätverken att tvinga fram varandra, de håller sig gömda, säger Hanna Paradis.

Kommenderingschef Hanna Paradis och tillförordnade polisregionchefen Mattias Andersson
Foto: Filip Powidzki Casserblad

Hon pekar på att det nu härjar flera konflikter parallellt i Stockholmsområdet. De mest allvarliga benämns som röda. Färgkoden innebär att det finns sannolikhet för våldsdåd. Paradis vill inte kvantifiera det sammanlagda antalet konflikter.

– Det är väldigt flyktigt. Ena dagen pågår en konflikt. Dagen därpå har den dämpats. Samtidigt finns det andra konflikter som skulle kunna bli aktuella i morgon, säger Hanna Paradis och påpekar att det enligt polisens bedömning finns 52 kriminella nätverk i Stockholmsregionen och 1 500 nätverkskriminella.

Tidigare var nätverken lokala. I dag opererar de både nationellt och internationellt.

Något som oroar Hanna Paradis är att misstänkta gärningspersoner och brottsoffer blir allt yngre. 50 procent av de misstänkta i de pågående ärendena är under 18 år, 75 procent är under 20 år. Rekryteringen sker i vissa fall under dödshot.

– I den information som når oss så ser vi att unga socialiseras in i nätverken. Man vill skapa sig ett namn, tjäna pengar och få bekräftelse. Det kan man på ett missriktat vis få via nätverken, säger Mattias Andersson.

– Men vi har också information om att unga tvingas begå brott. De hotas också, till sin egen eller familjens säkerhet.

Kommenderingschef Hanna Paradis.
Foto: Filip Powidzki Casserblad

Sammantaget sitter 23 personer frihetsberövade, varav åtta är häktade, i de nu pågående ärendena. I början av januari hade polisen 379 öppna förundersökningar kopplade till gängkriminalitet.

– I dag är det 390, plus minus några efter nattens händelser, säger Mattias Andersson.

Enligt honom har polisen bra koll på läget.

– Det vi inte har lyckats med fullt ut är arbetet på utredningssidan. Det mäktar vi inte riktigt med. Under de första 24–36 timmarna är vi fantastiskt duktiga, men sen finns det för lite kompetens på insidan. Vi är inte tillräckligt många som har kompetens och erfarenhet att bedriva de här väldigt komplexa ärendena, säger Mattias Andersson.

Vad vill ni säga till de som är rädda nu?

– Jag förstår att man känner oro och otrygghet. Det måste vara fruktansvärt att bo i en port där det här händer. Men jag tycker att man ska försöka leva sitt liv som vanligt och vara lite extra uppmärksam. Ser man något som avviker så vill jag att man ringer polisen, säger Hanna Paradis.

Läs mer:

Skott mot lägenhet i Farsta – för andra natten i rad

Explosion i höghus i Årsta i södra Stockholm

Flera skjutningar och sprängningar kopplas till två gängrivaler