Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-anvande-distraktionsgranater-i-kristianstad/

SVERIGE

25-åring anhållen misstänkt för mord i Kristianstad

1 min 39 sek. Polisen om dödsskjutning i Kristianstad: ”Kopplingar till kriminella nätverk”.

Polisen grep en man i 25-årsåldern i Kristianstad på fredagseftermiddagen. Mannen misstänks för mord på en man i 20-årsåldern natten mot fredagen.

Det var strax före 15.40 som flera personer ringde polisen om att de hört höga smällar i centrala Kristianstad. Polisen skickade flera patruller till NTI Gymnasiet på Västra Vallgatan. När polisen kom till skolan söktes lokalerna igenom utan att något som kunde förklara smällarna kunde hittas.

Under fredagen uppgav polisen för DN att smällarna kopplades till en polisiär utredningsinsats med distraktionsgranater, men på lördagen säger polisen att smällarna orsakats av ishockeysupportrar som kastat kraftiga smällare och tänt bengaliska eldar och att händelserna inte har med varandra att göra.

Insatsen med distraktionsgranater ska ha skett på en annan plats i Kristianstad, men var vill polisen inte uppge.

– Vissa saker håller vi för oss själva, säger polisens presstalesperson i Blekinge Thomas Johansson till DN på lördagen.

Polisen vill inte bekräfta om distraktionsgranaterna hörde samman med gripandet av den 25-årige mannen, men uppgifter till DN styrker att så är fallet.

25-åringen är anhållen skäligen misstänkt för mord. Mannen anhölls i sin frånvaro tidigare under dagen.

– Det är tacksamt att man kunnat gripa den här 25-åringen så snabbt efter skjutningen, säger Kim Hild vid polisen i region Syd.

Det var natten till fredagen som en man i 20-årsåldern sköts till döds i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad. Polisen har bekräftat att mannen har tidigare kopplingar till ett kriminellt nätverk och enligt  Kristianstadsbladet var detta i fejd med ett annat nätverk.

Dödsskjutningen i Kristianstad innebar att 48 personer hittills skjutits ihjäl i Sverige i år. Därmed har fler personer dödats under 2022 än under hela rekordåret 2020.

Läs också:

48 dödsskjutningar i år – i 27 fall har ingen häktats för morden

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt