Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 02:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-bekraftar-forsvunnen-32-arig-kvinna-hittad-dod/

SVERIGE

Maken erkänner att han orsakat 32-åringens död

Polisens avspärrningar utanför Svedala där den avlidne personen, som nu bekräftats vara den försvunna Malmö-kvinnan, hittades.
Polisens avspärrningar utanför Svedala där den avlidne personen, som nu bekräftats vara den försvunna Malmö-kvinnan, hittades. Foto: Johan Nilsson/TT

Personen som hittats död i ett skogsområde utanför Svedala är den 32-åriga Malmökvinna som försvann i september. Det bekräftar polis och åklagare.

Kvinnans make, en man i 50-årsåldern, erkände på onsdagen att han orsakat sin frus död, men bestrider ansvar.

Det var i lördags som polisen fann kvarlevorna efter den avlidna kvinnan i ett skogsområde utanför Svedala. På tisdagen blev identifieringen klar, och anhöriga underättades.

– Vi kommer inte lämna detaljer kring vad det är som gör att vi anträffar henne där, vi är angelägna om att förundersökningen forsätter och att vi får arbeta ostört, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Kvinnans make, som är i 50-årsåldern, greps bara några timmar efter att kvinnan anmälts försvunnen natten till lördagen den 25 september. Då hade nära vänner till kvinnan kontaktat polisen om att hon inte kommit hem på kvällen.

– Man var orolig, säger Kristina Amilon.

Maken har sedan gripandet varit frihetsberövad på sannolika skäl misstänkt för människorov, men har hittills nekat till att ha rövat bort henne. På onsdagseftermiddagen hölls en omhäktningsförhandling i Malmö tingsrätt. Då meddelade åklagaren att brottsrubriceringen nu ändrats. Mannen omhäktades därefter på sannolika skäl misstänkt för mord.

Under förhandlingen medgav mannen att han orsakat sin frus död, men nekar till brott.

– Han vidgår att han har förorsakat hennes död, men bestrider ansvar, sa försvarsadvokat Carl Hofvendahl.

Rätten beslutade att den misstänkte ska genomgå en mindre rättpsykiatrisk undersökning.

Kammar åklagare Kristina Amilon och utredningsledare Jonas Karlberg vid polisens presskonferens på onsdagen.
Kammar åklagare Kristina Amilon och utredningsledare Jonas Karlberg vid polisens presskonferens på onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu fortsätter polisens utredningsarbete.

– Vi arbetar bland annat med att fastställa dödsorsaken, säger Kristina Amilon.

Åklagaren vill i nuläget inte kommentera i vilket skick kroppen anträffades.

– Vi kan inte gå in på sådana detaljer.

Polisen har sedan försvinnandet sökt i flera rekreationsområden utanför Malmö. Även frivilliga har deltagit i sökarbetet.

Polisen har tidigare bekräftat att kvinnans väska hittats i Ystad. Varför den anträffats där har man nu en god bild av, enligt utredningsledare Jonas Karlberg.

– Vi vet på ett ungefär varför den finns där, säger han.

I samband med sökandet efter kvinnan i lördags hittade polisen också en axelrem till väskan.

Frivilliga deltog i sökinsatser efter den försvunna kvinnan i oktober.
Frivilliga deltog i sökinsatser efter den försvunna kvinnan i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT

Den misstänkte mannen var innan kvinnans försvinnande föremål för en polisutredning och kallades i september till förhör, misstänkt för misshandel, skadegörelse och olaga hot under perioden 2016-2021.

Kvinnan ansökte om skilsmässa och enskild vårdnad i slutet av augusti. Innan försvinnandet hade hon också ansökt om att maken skulle få kontaktförbud gentemot henne, men ansökan avslogs.

I beslutet hänvisades till att mannen inte tidigare dömts för brott mot närstående och att den pågående utredningen för närvarande inte gav tillräckligt stöd för ansökan.

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt