Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-kommunens-varning-till-skolforaldrar-var-inte-befogad/

SVERIGE

Polisen: Kommunens varning till skolföräldrar var inte befogad

David Sund, polis i Skärholmen, ser det som mycket osannolikt att gängen använder godis för att rekrytera medlemmar.
Foto: Magnus Hallgren

Barn som bjuds på godis och fotograferas av äldre ungdomar kan vara utsatta för ett rekryteringsförsök av gängkriminella. Så löd en varning från stadsdelen Hägersten-Älvsjö som riktats till föräldrar i området.
Nu kommer stadsdelen med ett förtydligande efter att polisen ifrågasatt uppgifterna.

Barnen blir erbjudna godis för att hamna i skuld till den påstådda gängmedlemmen som då kräver en gentjänst, står att läsa i varningen som skickades ut till vårdnadshavare i Hägersten- och Älvsjöområdet.

Men teorin var inte förankrad hos polisen och samma vårdnadshavare fick under torsdagen ett nytt meddelande, vilket Expressen var först att rapportera om.

I det förtydligande meddelandet skriver stadsdelsförvaltningen att nya uppgifter från polisen gör gällande att det förmodligen inte handlar om en ny gängrekryteringsmetod.

– Jag tycker vi är bra pålästa och synkade med polisen. I nio fall av tio är vi helt överens, det här var olyckligt. Det kanske gick lite för fort igår, säger Sandra Lind, kommunikatör på stadsdelsförvaltningen Hägersten-Älvsjö.

Bakgrunden är enligt stadsdelsförvaltningen att många har uttryckt oro efter ett inlägg på Facebook där en förälder beskriver hur dennes son blivit bjuden på godis och sedan fotograferad. I kommentarsfältet drogs paralleller till gängrekryteringar där man använder skuldsättning som ett sätt att värva medlemmar till nätverket.

Sandra Lind på stadsdelsförvaltningen uppger även att en skola i området har rapporterat om en liknande händelse.

– Jag tror att det var två iakttagelser som inkommit till oss från föräldrar och en från skolan, säger hon.

Enligt Sandra Lind sökte stadsdelsförvaltningen polisen för att kontrollera att kopplingen hade belägg, innan varningen skickades ut. Men David Sund, gruppchef för den strategiskt operativa gruppen i lokalpolisområde Skärholmen, delar inte den bilden. Enligt honom var det polisens mediecenter som kontaktade polisen för att upplysa om att denna varning hade skickats till vårdnadshavare.

– Då började vi efterforska hur turerna har gått. Vi hade väl önskat att vi blev involverade i ett tidigare skede, säger David Sund.

Han arbetar med gängkriminalitet i området och menar att sannolikheten att denna metod skulle användas vid gängrekrytering är låg.

– Rekryteringen sker inte på en gång utan över tid, så att man omedvetet har hamnat i ett nätverk. Men att man får godis och sedan direkt är med i ett nätverk är så långt ifrån verkligheten man kan komma, säger David Sund.

Han spekulerar i att det snarare kanske handlar om någon typ av utmaning i sociala medier, där man uppmanas att genomföra olika uppdrag.

David Sund säger att denna typ av felaktiga analyser ger en missvisande bild av de områden där det finns kriminella nätverk, där okända ungdomar tas för att vara gängmedlemmar. Det kan bidra till polarisering. Han tror också att det kan spä på oron bland föräldrar.

Det håller inte Margita Norberg, rektor på Fruängens skola, med om.

– Man ska hellre varna en gång för mycket än för lite. Vi måste alltid vara aktsamma med personer som rör sig runt skolan.

Hon har tagit del av varningen men har inte stött på liknande fall bland elever på skolan.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt