Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-kontrollerade-14-aring-missade-tilltankt-mordvapen/

SVERIGE

Polisen kontrollerade 14-åring – missade tilltänkt mordvapen

Här kommer 14-åringen ut ur butiken – polisen har precis kontrollerat honom, men missat att han enligt egen uppgift har ett tilltänkt mordvapen i byxlinningen.
Foto: Polisen

Två poliser kontrollerade en 14-åring som fått i uppdrag att döda en person i Skarpnäck. Pojken säger att han hade en pistol innanför byxlinningen – men att poliserna missade den.

– Han var slarvig, säger 14-åringen i förhör när han får frågan om hur det kom sig att polisen inte hittade vapnet.

Just nu pågår en rättegång om tre olika våldsdåd som bedöms vara en del i den pågående gängkonflikten som skakat Stockholm sedan årsskiftet.

De tre fallen hör ihop – en och samma snart 21-årige man från Jordbro anses ha anstiftat alla tre våldsbrotten. Det första var en skjutning mot en lägenhet i Fruängen, det andra var en skjutning där minst sju skott avlossades i Dalen mitt på eftermiddagen och det tredje var förberedelse till mord då en 14-åring från Jordbro fått i uppdrag att döda en person i Skarpnäck.

Han skjutsades dit på kvällen den 22 januari. Den 21-årige misstänkte anstiftaren hade skickat en bild på den port där det tilltänkta offret bodde. 14-åringen släpptes av 100 meter därifrån, berättar han i förhör.

En polispatrull fick syn på 14-åringen som då gick in i en närbutik för att undgå polisen. Men poliserna hade fattat misstankar och gick in efter 14-åringen. Han uppgav sitt personnummer och sa att han var på platsen med sin familj för att hälsa på bekanta.

Sedan kollade de igenom 14-åringen – som han själv uttrycker det.

Ur det första förhöret som hålls med 14-åringen klockan 02.40 natten efter att han gripits:

14-åringen, i den röda cirkeln, släpps av 100 meter från den plats han ska skjuta en person. En polispatrull får syn på honom.
Foto: Polisen

”Hur kommer det sig att de inte hittade vapnet?” frågar förhörsledaren.

14-åringen: ”Vet inte, han var slarvig.”

”Var hade du det någonstans?”

14-åringen visar och säger: ”Jag stoppade det här.”

”Aha, innanför byxlinningen alltså. Kalsongerna också? Okej. Hur kändes det då?”

– Lite stressad.

”Så att när poliserna pratade och kände igenom dig då hade du pistolen nedstoppad i kalsongerna? ...Wow...ah...”

Poliserna följer efter 14-åringen in i en närlivsbutik där han kontrolleras. De missar dock att han enligt egen uppgift har en pistol nedstoppad i byxlinningen. Han släpps.
Foto: Polisen

Poliserna lät 14-åringen gå. Han gick tillbaka till den bil som släppt av honom och berättade att han stoppats av polis och att han inte kunde genomföra uppdraget att döda. Han uppmanades att kliva in i bilen igen och så körde de tillbaka till Jordbro. En 18-åring körde och en 16-åring som tidigare gett 14-åringen vapnet var också med i bilen – båda står åtalade för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i den pågående rättegången.

I Jordbro fattar en polispatrull misstankar kring hur bilen framförs och börjar följa efter. Det slutar med en biljakt och de tre tonåringarna kan gripas i Haninge.

14-åringen är inte straffmyndig, men en utredning enligt Lagen om unga lagöverträdare inleds. Vid de förhör som hålls med 14-åringen är socialtjänst och juridiskt ombud närvarande.

I förhören berättar han att det här är andra gången han blivit tillfrågad om att döda någon. Första gången fick någon annan uppdraget i sista stund.

Första gången var det en kompis som undrade om han ville vara med och ”wacka en shuno” – slang för att döda en person.  När frågan ställdes låg han hemma och tittade på Kung Fu Panda, berättar han i förhör. Han tvekar inte – han svarar ”okej, jag är på”. Men den gången blir det alltså ingenting.

Andra gången fick han frågan via ett sms, samma söndag som skjutningen var planerad att ske. ”Är du på för att döda en person?” Han skulle få 50 000 eller 100 000 för att döda, han vet inte exakt hur mycket eller när han skulle få pengarna, men han skulle få dem i ”cash”. Han tackade ja till uppdraget.

14-åringen kastar ifrån sig vapnet, en Glockpistol, precis innan han grips av polis.
Foto: Polisen

När polisen i förhör frågar hur han tänkt döda svarar han att han tänkte skjuta honom i huvudet för ”man dör snabbt där”. Killen i telefon – den misstänkte anstiftaren – hade sagt åt honom att ”han skulle tömma skotten på han”. Vapnet skulle han få av dem som plockade upp honom för att köra honom till den utpekade adressen i Skarpnäck.

”Vad tänker du om att skjuta en person?” frågar förhörsledaren.

”Ingenting”, svarar 14-åringen.

”Vad skulle du göra för pengarna du skulle få?” fortsätter förhörsledaren.

14-åringen svarar att han skulle gå ut med vännerna, gå på bio, käka.

Polisen förklarar för honom att han inte är misstänkt för någonting, eftersom han bara är 14 år, men att polisen behöver prata med honom för att utreda vad som hänt. Och 14-åringen berättar – men utan att kunna eller vilja beskriva vilka som hämtat honom och kört honom i bilen till och från Skarpnäck.

Han berättar också att han själv laddade pistolen med ett magasin med 12 kulor, det var inte svårt. Det enda han egentligen visste om sitt ”uppdrag” var att han skulle skjuta någon som ”såg farlig ut och kanske hade skottsäker väst”.

Men det blir alltså ingen skjutning. Istället jagar polisen ifatt honom när han springande flyr från bilen som polisen stoppat. Han bär fortfarande på vapnet när han springer.

– Jag visste att jag skulle bli tagen så jag kastade bort pistolen. Jag gav upp, säger han i förhör.

DN har sökt polisen för en kommentar angående kontrollen av 14-åringen. Carina Skagerlind, presstalesperson, uppger att hon inte lyckats nå ansvarig utredningsledare. Sedan 25 december har polisen tagit 157 pistoler och revolvrar i beslag.

Läs mer:

Minderåriga misstänks ha anlitats för morduppdrag under våldsvågen