Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-lugn-natt-efter-alkoholforbudet/

Sverige

Polisen: Lugn natt efter alkoholförbudet

Fredagen var den första dagen med de nya reglerna där krogarna tvingas stänga 22:30.
Fredagen var den första dagen med de nya reglerna där krogarna tvingas stänga 22:30. Foto: Magnus Hallgren

Landets polisregioner vittnar om en lugn kväll med färre ärenden än vanligt efter att alkoholförbudet trädde i kraft på fredagen.

– Det har inte varit några incidenter över huvudtaget, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

För att stoppa smittspridningen införde regeringen i veckan ett nytt alkoholförbud. Från och med fredagen får krogar, pubar och restauranger inte längre servera alkohol efter klockan 22. En halvtimme senare ska verksamheterna ha stängt.

Den första kvällen med förbudet blev lugn i samtliga svenska polisregioner, enligt DN:s rundringning.

– Det har gått hur bra som helst. Allmänheten och restaurangerna har skött sig exemplariskt. Sen har kanske det dåliga vädret bidragit till att det varit mindre folk ute också, säger Thomas Fuxborg.

En kritik mot förbudet har varit att festandet i stället kommer att flyttas till privata tillställningar. Det är inget polisen i region Väst har fått några indikationer på.

– Vi har inte märkt av att hemmafesterna ökat. Det har varit lugnt där med, säger Thomas Fuxborg, som väntar sig fler lugna kvällar framöver och jämför med läget i våras.

– När smittspridningen var stor i våras var det som att lägga en stor blöt filt över allt. Då hade vi det väldigt lugnt ett tag innan antalet ärenden återgick till det normala.

Även i Stockholm har natten varit lugn för polisen.

– Vi är ju inte tillsynsmyndighet för om människor följer direktiven, men vi upplever att det har varit ganska lite människor ute och de flesta ställen har stängt ned precis som de skulle vid 22.30, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Tomt framför öltapparna på Honey Honey på Folkungagatan i Stockholm.
Tomt framför öltapparna på Honey Honey på Folkungagatan i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Han menar däremot att det är för tidigt att dra några slutsatser av en kväll.

– Vi har haft en något lugnare fredagsnatt. Om det sen beror på att alkoholförbudet spelat in är svårt att uttala sig om, säger Ola Österling, som inte vill uttala sig om i fall förbudet kommer att innebära lugnare kvällar framöver.

– Vi spekulerar inte i vad resultatet av den här förordningen om tillfälligt förbud kommer innebära. Vi är medvetna om den och följer den nära och på plats.

Malmöpolisen har några enstaka alkoholrelaterade ärenden under natten, men konstaterar att det överlag varit lugnt, med lite folk i rörelse på stan.

– Ärendena vi haft har inte varit i anslutning till krogar. Det har mer varit parkbänksfylleri, som vi ofta hanterar, säger Evelina Olsson, från polisregion Syd.

Också i region Öst har förbudet hanterats som önskat, enligt presstalespersonen Åsa Willsund.

– Vi har gjort kontroller utanför krogarna vid 22.30. Då har det varit stängt och så har det fortsatt under kvällen och natten. Vi ser färre ärenden, men de vi får in är ofta samma typ av brottslighet som är kopplat till fylla, som misshandel och rån, säger hon.

Hittills pekar inget på att festandet flyttats till privata bostäder, menar Åsa Willsund.

– Nu är det svårt att kontrollera privata fester. Men det är inget som påkallat vår uppmärksamhet. Vi har inte fått fler av den sortens ärenden än vanligt, säger hon.

Regionerna Bergslagen, Nord och Mitt har också haft färre ärenden än vanliga fredagskvällar.

Läs mer:

”Det känns tråkigt just nu, men helt rätt på sikt”

Krögare om nya alkoholförbudet: ”Blir ödesdigert för oss”

Ämnen i artikeln

Malmö
Göteborg
Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt