Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-om-skjutningen-i-biskopsgarden-kopplad-till-pagaende-gangkonflikt/

Sverige

Polisen om skjutningen i Biskopsgården: Kopplad till pågående gängkonflikt

Bild 1 av 2 Efter skjutningen i Biskopsgården pågick ett stort polispådrag i området.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 2 Det sattes upp avspärrningar på flera platser.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Två män i 20-åråldern sköts vid ett torg i Biskopsgården i går, onsdag, och vårdas nu på sjukhus. Efter ett stort pådrag i området grep polisen fyra personer, som på torsdagsmorgonen anhölls misstänkta för mordförsök.

– Den här skjutningen ser vi är en fortsättning konflikten i Biskopsgården, säger Jörgen Thoren, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Det var vid 17-tiden i går som polisen larmades Väderlekstorget i Biskopsgården. En man hittades skottskadad vid en pizzeria. Några hundra meter bort hittades en annan skadad man.

Männen fördes till Sahlgrenska sjukhuset med ambulans och vårdas där fortfarande enligt polisen som i övrigt inte vill kommentera deras skadeläge. Enligt sjukhuset är deras tillstånd stabilt.

Under onsdagskvällen pågick en stor polisinsats i Biskopsgården. Polishelikoptern var i luften och det sattes upp avspärrningar på flera platser.

Senare på kvällen greps fyra personer, misstänkta för försök till mord. Männen har under torsdagsmorgonen anhållits.

En av de skadade männen hittades mitt i ett bostadsområde.
En av de skadade männen hittades mitt i ett bostadsområde. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Enligt Jörgen Thoren, lokalpolisområdeschef på Hisingen, finns det anledningen att tro att skjutningen är kopplad till en konflikt mellan kriminella nätverk i Biskopsgården som har pågått i flera år.

– Vi har tre rivaliserande nätverk som kämpar om utrymme för att sälja narkotika bland annat. Den här senaste skjutningen går i linje med det. Både målsägande och de personer vi gripit, som nu är anhållna, är väl kända av oss sedan tidigare.

Att de fyra misstänkta kunde gripas bara några timmar efter skjutningen menar han beror på polisens goda kunskap om området, och på polisernas personkännedom.

– Vi brukar säga att vi har 175 individer som sysslar med den här typen av kriminalitet i Biskopsgården. 54 av dem har vi haft sittandes bakom lås och bom, och nu har några till plockats undan. Vi är och behöver vara oerhört aktiva och vi jobbar mot rätt individer och vi är på rätt ställen, men vi kan inte vara överallt hela tiden, säger han.

Läs fler nyheter från Göteborg och Västsverige här

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt