Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-vadjar-om-allmanhetens-hjalp-efter-brutala-overfallet-i-motionsomrade/

SVERIGE

Polisen vädjar om allmänhetens hjälp efter brutala överfallet i motionsområde

Tygpåse som hittats i nära anslutning till brottsplatsen.
Tygpåse som hittats i nära anslutning till brottsplatsen.

En kvinna i 35-årsåldern tog en långpromenad i ett av Göteborgs mest populära motionsområden när överfölls och misshandlades så allvarligt att hon fick livshotande skador.

Polisen gick tidigare ut med en vädjan om tips kring två föremål som tros tillhöra gärningsmannen, men hittills har inget nytt framkommit.

– Vi behöver mer hjälp från allmänheten, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Det som polisen vet om överfallet hittills skulle kunna vara hämtat ur en kriminalserie. Kvinnan hade hunnit runda nästan hela Stora Delsjön när hon märkte att någon följde efter henne. Gärningsmannen ska då ha hunnit ikapp henne och gått bredvid i några sekunder – vilket gav henne en chans att se hur han ser ut – och sedan backat igen.

Kort därefter överfölls hon bakifrån. Kvinnan svimmande och vaknade en bit bort från motionsspåret.

Enligt polisen var hon inte utsatt för sexuellt våld och alla hennes tillhörigheter var kvar. Men hon blev så allvarlig misshandlad att hon fick livshotande skador. Polisen har därför rubricerat ärendet som mordförsök.

Överfallet skedde den 23 augusti vid tretiden på eftermiddagen, en tid då det ofta finns många motionärer i Delsjöområdet. En månad senare beslutade polisen att gå ut med detaljer kring utredningen i hopp om att få tips som kan leda till gärningsmannen.

Hittills har det inte gett speciellt mycket, berättar Thomas Fuxborg.

– Vi har fortfarande inte någon misstänkt. Det kommer in tips men det är marginellt. Vi behöver mer hjälp från allmänheten, säger han.

Två föremål hittades i direkt anslutning till brottsplatsen: ett par svarta skärmglasögon utan styrka och en svart tygpåse med trycket GA-tec, vilket är ett tyskt företag. Båda tros tillhöra gärningsmannen.

– Vi tänker främst på den här tygpåsen, vi har inte kunnat reda ut hur den kom till Sverige. Om någon vet att det tyska företaget delade ut dem på någon mässa utomlands till exempel bör man kontakta oss.

Glasögonen hittades nära platsen där kvinnan överfölls.
Glasögonen hittades nära platsen där kvinnan överfölls. Foto: Polisen

I jakt på vittnen har polisen även gått ut med den misstänktes signalement. Han uppges vara i 30-årsåldern, ljushyad och cirka 185 centimeter lång med kort, mellan- till mörkblont hår. Under överfallet ska han ha burit en mörk keps och en mörk, mörkgrön eller grå tröja utan dragkedja.

När utredningen inleddes, berättar Thomas Fuxborg, kontaktades alla polisregioner i Sverige för att se om liknande överfall hade skett på andra håll i landet.

– Vi hittade inget som stämde överens med det här ärendet, säger han.

Skulle det kunna ha varit någon på tillfälligt besök i Sverige?

– Det tänkte vi också på men det avfärdades eftersom det framgick av vittnesmålen att han var väldigt hemmastad i Delsjöområdet och kände till det väl, säger Thomas Fuxborg.

Enligt honom mår kvinnan som överfölls bra men är starkt påverkad av händelsen och har avböjt att ställa upp på intervjuer.

Läs mer nyheter från Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt