Bedrägerier är en av de vanligaste brottsformerna i Sverige och äldre människor är ofta utsatta för riktade försök. Enligt Magnus Lindegren utgör två varianter av så kallad ”vishing” majoriteten av alla bedrägerier mot äldre. I båda varianterna är bedragarens mål att komma över antingen bank-id eller betalningskort och pinkod.
– Vid vanlig vishing är det ett telefonsamtal. Du blir vilseledd med att något problem skulle ha uppstått med banken eller liknande, så ska du ge ut koder, legitimera någon eller bekräfta någon uppgift via bank-id, säger Magnus Lindegren.
– Att man ofta riktar in sig på bankdosor beror på att det är en lite äldre teknik som fler äldre har, man kan heller inte se vad man signerar vilket man kan med mobilen.
Båda varianterna är sprungna ur så kallad ”phishing”, eller nätfiske, där bedragare försöker komma över exempelvis bankuppgifter digitalt.
– Vid fysisk vishing så ringer någon upp och säger att den är från banken och att det är något problem med ditt kort och att i dessa coronatider skickar vi hem en banktjänsteman som hämtar ditt kort och sen beställer vi ett nytt, men du måste också ge banktjänstemannen din kod. Sen kommer det någon och knackar på dörren, berättar Magnus Lindegren.
Senast i slutet av januari dömdes tre personer i Göteborgs tingsrätt för ett fall av grovt bedrägeri och åtta fall av försök till grovt bedrägeri mot äldre personer i Västsverige. De två männen och kvinnan, som dömdes till fängelse respektive skyddstillsyn, använde sig av fysisk vishing. Offren var samtliga i 90-årsåldern.
Coronapandemin har inneburit att bedragare måste anpassa sina metoder, men kan också öppna för fler bedrägerier där ännu fler äldre blir offer – inte minst när vaccineringen nu skalas upp.
– När man börjar diskutera hur man ska nå alla personer så är det telefonkontakt då många äldre kanske inte har uppkoppling med mobila enheter eller datorer så de kan boka på nätet – då öppnar det upp ett läge för bedragare att utnyttja situationen, säger Magnus Lindegren.
Redan i december varnade Per Engström, kommenderingschef för polisen särskilda händelse ”Corona”, för bedrägeririsker vid vaccineringen. I vilken utsträckning sådana skett är ännu okänt enligt polisen.
Magnus Lindegren säger att det är viktigt att äldre är medvetna om att de aldrig i en legitim situation kommer bli ombedda att ge ut bankinformation över telefon.
– Du behöver inte legitimera dig när du ska boka tiden, för att du ska få ta del av vaccineringen så måste du befinna dig på samma fysiska plats som vaccinet, i samband med det krävs det legitimation.
Enligt Lindegren är en stor del i problemet dock att de som löper störst risk att drabbas ofta har svårt att ta till sig information om brottsligheten, eller i många fall minnas den. Att bedragare utnyttjar coronapandemin, antingen direkt eller indirekt, för att komma åt äldre är enligt honom ett naturligt och oundvikligt steg.
– Som bedragare måste du göra en omvärldsanalys. I dessa tider kan man inte säga att man ska utföra vattenkontroller. Nu ser man att corona finns där. Man måste skapa legitimitet för sitt vilseledande och klä det på rätt sätt för att komma innanför tröskeln, nästa år är det något annat, det utvecklas hela tiden, säger han.
Läs också: Falsk sköterska rånade äldre kvinnor på guld