Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisen-varnar-aldre-infor-vaccinationsbokningar-oppnar-for-bedragare/

Sverige

Polisen varnar äldre inför vaccinationsbokningar: ”Öppnar för bedragare”

Bedragare utnyttjar coronapandemin för att lura äldre på pengar.
Bedragare utnyttjar coronapandemin för att lura äldre på pengar. Foto: Britt-Mari Olsson

Coronapandemin får bedragare att anpassa sina metoder för att komma åt äldre svenskar.

– Vi ser en ökning av den här typen av brott. Det här är väldigt cynisk brottslighet där man går på dem som är mest skyddsvärda i vårt samhälle och det är tyvärr något som vi inte kan få stopp på, säger Magnus Lindegren, sektionschef på polisens bedrägerisektion i region Väst.

Bedrägerier är en av de vanligaste brottsformerna i Sverige och äldre människor är ofta utsatta för riktade försök. Enligt Magnus Lindegren utgör två varianter av så kallad ”vishing” majoriteten av alla bedrägerier mot äldre. I båda varianterna är bedragarens mål att komma över antingen bank-id eller betalningskort och pinkod.

– Vid vanlig vishing är det ett telefonsamtal. Du blir vilseledd med att något problem skulle ha uppstått med banken eller liknande, så ska du ge ut koder, legitimera någon eller bekräfta någon uppgift via bank-id, säger Magnus Lindegren.

– Att man ofta riktar in sig på bankdosor beror på att det är en lite äldre teknik som fler äldre har, man kan heller inte se vad man signerar vilket man kan med mobilen.

Båda varianterna är sprungna ur så kallad ”phishing”, eller nätfiske, där bedragare försöker komma över exempelvis bankuppgifter digitalt.

– Vid fysisk vishing så ringer någon upp och säger att den är från banken och att det är något problem med ditt kort och att i dessa coronatider skickar vi hem en banktjänsteman som hämtar ditt kort och sen beställer vi ett nytt, men du måste också ge banktjänstemannen din kod. Sen kommer det någon och knackar på dörren, berättar Magnus Lindegren.

Senast i slutet av januari dömdes tre personer i Göteborgs tingsrätt för ett fall av grovt bedrägeri och åtta fall av försök till grovt bedrägeri mot äldre personer i Västsverige. De två männen och kvinnan, som dömdes till fängelse respektive skyddstillsyn, använde sig av fysisk vishing. Offren var samtliga i 90-årsåldern.

Coronapandemin har inneburit att bedragare måste anpassa sina metoder, men kan också öppna för fler bedrägerier där ännu fler äldre blir offer – inte minst när vaccineringen nu skalas upp.

– När man börjar diskutera hur man ska nå alla personer så är det telefonkontakt då många äldre kanske inte har uppkoppling med mobila enheter eller datorer så de kan boka på nätet – då öppnar det upp ett läge för bedragare att utnyttja situationen, säger Magnus Lindegren.

Redan i december varnade Per Engström, kommenderingschef för polisen särskilda händelse ”Corona”, för bedrägeririsker vid vaccineringen. I vilken utsträckning sådana skett är ännu okänt enligt polisen.

Magnus Lindegren säger att det är viktigt att äldre är medvetna om att de aldrig i en legitim situation kommer bli ombedda att ge ut bankinformation över telefon.

– Du behöver inte legitimera dig när du ska boka tiden, för att du ska få ta del av vaccineringen så måste du befinna dig på samma fysiska plats som vaccinet, i samband med det krävs det legitimation.

Enligt Lindegren är en stor del i problemet dock att de som löper störst risk att drabbas ofta har svårt att ta till sig information om brottsligheten, eller i många fall minnas den. Att bedragare utnyttjar coronapandemin, antingen direkt eller indirekt, för att komma åt äldre är enligt honom ett naturligt och oundvikligt steg.

– Som bedragare måste du göra en omvärldsanalys. I dessa tider kan man inte säga att man ska utföra vattenkontroller. Nu ser man att corona finns där. Man måste skapa legitimitet för sitt vilseledande och klä det på rätt sätt för att komma innanför tröskeln, nästa år är det något annat, det utvecklas hela tiden, säger han.

Läs också: Falsk sköterska rånade äldre kvinnor på guld

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt