Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisfilm-i-sociala-medier-vacker-kritik/

SVERIGE

Polisfilm i sociala medier väcker kritik

Polismyndigheten har vid flera tillfällen fått kritik för hur poliser använder sociala medier.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

En film i sociala medier där en polis i tjänst har filmat sig själv gråtande i samband med att hen lämnar ett dödsbud har väckt kritik och frågan om hur poliser bör och inte bör agera i sociala medier har blossat upp.

I filmen som spridits i sociala medier filmar en polis i tjänst sig själv med tårar i ögonen. I texten under beskriver hen känslan att i jobbet lämna ett dödsbud. Klippet, som ursprungligen publicerades på ett privat konto, avslutas med att två poliser omfamnar varandra med sorgsen musik pålagd.

Men filmen har väckt kritik om vad poliser i tjänst egentligen ska publicera på sociala medier.

En av dem som reagerade är Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen i Stockholm. Han är själv en välkänd polis på sociala medier och har nästan 200 000 följare på Twitter.

– Att det är ett dödsbud gör det extra känsligt, det handlar om en familj i en väldigt utsatt situation.

Han vill påpeka att filmen inte påverkar hans förtroende för personen som polis, utan snarare att allmänhetens förtroende för Polismyndigheten påverkas.

– När man är i uniform ska man agera som att man visar allvar och seriositet, man åsidosätter det med för stora känslor, yttringar och dans. Hur det uppfattas av allmänheten tycker jag man ska fundera på och det tycker jag inte alltid vi gör, säger han och vill lyfta frågan till ett generellt plan.

Du själv är väldigt aktiv på sociala medier, vad är skillnaden?

– Jag har säkert gjort misstag också, men det är viktigt att det man gör är relevant och har koppling till det vi vill berätta om polisyrket.

Det är inte första gången som polisens användning av sociala medier är föremål för diskussion. Justitieombudsmannen (JO) har vid ett antal tillfällen kritiserat hur poliser använder sociala medier och ämnet har granskats av bland annat Dagens Etc.

Viktor Adolphson skulle vilja att frågan börjar diskuteras mer inom Polismyndigheten.

– Jag skulle önska att vi hade en diskussion internt om vad vi tycker är bra och hur vi uppträder i sociala medier generellt. Myndigheten kan inte förbjuda det och det tycker jag är okej, men vad vill man signalera? Vi är trots allt representanter för myndigheten och rättsstaten, och då måste vi tänka på det, säger han.

Polismyndigheten vill inte kommentera saken för DN, men har i ett uttalande till bland annat GP skrivit:

”Polisen har ett tydligt regelverk kring myndighetens officiella närvaro på sociala medier, men kan generellt inte ha synpunkter på anställdas privata konton eller vad de postar där. Däremot finns det i polisförordningen krav på hur anställda inom Polismyndigheten bör uppträda.”

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt