Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/polisutredning-mot-demokraternas-kommunalrad-i-goteborg-ren-politisk-forfoljelse/

SVERIGE

Polisutredning mot Demokraternas kommunalråd i Göteborg – ”ren politisk förföljelse”

Martin Wannholt är partiledare för Demokraterna, Göteborgs stads näst största parti.
Martin Wannholt är partiledare för Demokraterna, Göteborgs stads näst största parti. Foto: Tomas Ohlsson

Partiledaren för Göteborgs näst största parti, Demokraternas Martin Wannholt, ska utredas av polis efter en anmälan om bedrägeri alternativt förskingring.

Beslutet har fattats av kammaråklagare Bengt-Olof Berggren och gäller tvisten som uppstått runt Wannholts odling av träslaget teak i Brasilien.

”Jag har inte förskingrat en krona. Detta är ren politisk förföljelse”, säger Wannholt själv till DN.

Martin Wannholt är kommunalråd i Göteborg och var länge verksam inom Moderaterna, som han uteslöts ur. Inför valet 2018 grundade han Demokraterna och lyckades genom kravet på att avbryta bygget av tågtunneln Västlänken bli fullmäktiges näst största parti. Sedan årsmötet före sommaren är Wannholt dock inte längre ordförande i partiet, utan enbart partiledare. Som kommunalråd tillhör han kommunstyrelsen.

Vid sidan om lokalpolitiken har under de senaste åren en gammal Brasilienaffär kommit att skapa bekymmer för honom. Affärsidén var att erbjuda investerare att finansierare en årlig nyplantering av teakplantor på den mark som bolaget Brasilteca ägde. Men flera av de vänner och bekanta i Sverige som från 2004 och fram till 2017 investerade i bolaget, som Wannholt varit huvudägare och administratör för, har ifrågasatt vad som egentligen hänt med deras satsade medel.

Den enskilde person som gått in med mest pengar, Erik Andersson i Göteborg, ska 2016-2017 ha satsat 8,5 miljoner. Han säger att han länge har efterfrågat vart insatta medel tagit vägen och den 1 september i år gjorde en anmälan till polisen i Göteborg. Den ska dock ha avskrivits redan dagen därpå.

Efter en begäran om så kallad överprövning beslöt kammaråklagare Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs åklagarkammare på måndagen att ändra polisens beslut och, skriver han, ”bestämmer att förundersökning avseende – i vart fall – förskingring av överförda bankmedel återupptas.”

Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren har beslutat om förundersökningen
Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren har beslutat om förundersökningen Foto: Adam Ihse/TT

Åklagaren skriver att han har gått igenom handlingarna och ”anser att det finns anledning att anta att, i vart fall, förskingring har begåtts.” Vidare menar han att polisens underlag för att i första skedet avskriva anmälan ”är otillräckligt” och att ”ytterligare utredningsåtgärder är påkallade”.

I den anmälan som nio olika investerare, däribland alltså Erik Andersson, överlämnat till polisen pekas främst på att pengar som de skickat direkt till Martin Wannholts eget konto och som denne sedan skulle föra vidare till det brasilianska bolaget, aldrig kommit in på bolagets konto. I anmälan listas oredovisade insättningar på totalt 1,5 miljoner. Uppgifterna ska bygga på dokument som anmälarna på senare tid kommit över från den brasilianska centralbanken.

Investeraren Erik Andersson säger till DN:

– Jag vill inte säga mer än att det är positivt att polisen nu tar tag i detta. Martin Wannholt måste också komma till tals. Om han kan visa förklaringar till transaktionerna som håller så får han göra det. Jag ska inte döma någon på förhand. Jag har länge begärt att få en förklaring från Martin, med uppvisade bankutdrag och så, men han har inte kunnat redovisa det.

En bild från Porto Velho i Brasilien. Martin Wannholts projekt i landet handlade inte om skövling av regnskog, utan om plantering av träd.
En bild från Porto Velho i Brasilien. Martin Wannholts projekt i landet handlade inte om skövling av regnskog, utan om plantering av träd. Foto: Lotta Härdelin

Martin Wannholt har hela tiden förnekat att några som helst oegentligheter skett. Däremot ska själva teakodlingen ha drabbats av svåra vattenskador och han har sagt att hans egen familj förlorat flera miljoner.

Han är i dag inte delgiven misstanke om brott. I en skriftlig kommentar till DN säger han:

”Jag har inte förskingrat en krona. Det har pågått baktaleri länge. Detta är ren politisk förföljelse. Jag ser med tillförsikt fram emot förundersökningen och att med kraft få rensa bordet.”

Företagaren Thomas Hedberg är Demokraternas ordförande. Han är också ersättare i fullmäktige. Han säger att ”Brasilienaffären har ju varit känd länge”.

– Att investerarna har olika åsikter om den har vi också känt till. När åklagaren upptar förundersökning hamnar det naturligtvis i ett skarpare läge. Men åklagaren har vad jag vet inte hört Martins version ännu, och det är ju inte ovanligt att man har olika syn på en affär, särskilt när det går dåligt.

Vad händer nu?

– Vi kommer att ha styrelsemöte i kväll. Martin har tidigare informerat om omständigheterna i projektet. Men nu är det alltså en ny situation. Då ska vi dryfta vad det här handlar om och sakligt granska detta.

Beskedet om förundersökningen kommer i uppstarten av en valrörelse där Martin Wannholt nyligen sagt att han tror på att skapa ett nytt styre i Göteborg tillsammans med Moderaterna och Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt