Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/politiker-om-stangda-skolor-medicinen-far-inte-bli-varre-an-sjukdomen/

SVERIGE

Politiker om stängda skolor: ”Medicinen får inte bli värre än sjukdomen”

Flera förskolor i Göteborg har tvingats stänga på grund av personalbrist kopplad till covid-19.
Flera förskolor i Göteborg har tvingats stänga på grund av personalbrist kopplad till covid-19. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så pass många anställda är nu hemma från jobbet på grund av covid-19 att Göteborgs stads tvingats stänga flera förskolor.

Samtidigt oroas ansvariga politiker för att karantänsreglerna kan skapa större bekymmer än de löser.

– Medicinen får inte bli värre än sjukdomen. Stängda förskolor innebär förstås att till exempel vårdpersonal inte kan gå till jobbet, säger skolkommunalrådet Axel Darvik (L).

På onsdagen kom beskedet om en tredje förskola i Göteborg som stängs. Det var barnen på Kortedala 1 som då fick veta att de måste hålla sig hemma resten av veckan och förskoleförvaltningen säger att det handlar om personalbrist kopplad till covid-19.

Elisabet Nord är direktör vid förskoleförvaltningen i Göteborg.
Elisabet Nord är direktör vid förskoleförvaltningen i Göteborg. Foto: Julia Sjöberg

Förvaltningsledningen Elisabet Nord säger till DN att det inte alltid handlar om att personalen själv är sjuk.

– Vi pusslar och pusslar, rektorerna gör vad de kan. Hur många i personalen som är hemma för att de själva är sjuka vet jag inte. Men mitt intryck är att vi har personal i karantän för att familjemedlemmar har covid, en del väntar på att alls få ett testkit, och en del är sjuka själva.

Att antalet smittofall ökat snabbt i Göteborg och Västra Götalandsregionen framgick av besked på tisdagen: Under vecka 1 noterades 27 044 positiva provsvar i regionen, att jämföra med 7 886 veckan före.

Axel Darvik är kommunalråd för Liberalerna i Göteborg.
Axel Darvik är kommunalråd för Liberalerna i Göteborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Den kommunala omsorgen pressas nu på många håll i landet av just personalbrist. Men skolkommunalrådet i Göteborg Axel Darvik (L) menar alltså att läget kan försvåras ytterligare av det regelverk och de rekommendationer som regeringen gått ut med.

– Karantänsreglerna kan snart skapa större bekymmer än sjukdomen. Hur proportionerligt är det vi gör nu, om vi inte kan bemanna verksamheter, som nu med våra förskolor? Vi riskerar att bita oss själva i svansen där regeringen riskerar att skapa större problem för oss i kommunerna än vad man löser, säger Darvik.

Han kopplar resonemanget till att fullvaccinerade sällan blir allvarligt sjuka. Samtidigt blev insatserna för att just höja vaccinationstäckningen under onsdagen ett visst tvisteämne hos kommunstyrelsen i Göteborg.

Sedan i september har kommunens organisation för demokrati- och medborgarservice haft tre extra miljoner för ett projekt att stötta regionen med att få fler att vaccinera sig. I vissa av Göteborgs så kallade särskilt utsatta områden var det så sent som vid juletid fortfarande bara runt hälften av invånarna som hade tagit sin första vaccinspruta.

Det var aldrig budgeterat för en fortsättning på den kommunala vaccinationskampanjen även under 2022. Men efter att Socialdemokraterna på onsdagen ändå föreslog detta, gick det också igenom även om den styrande Alliansen samt SD valde att inte delta i beslutet.

Kommunalråden Marina Johansson (S) och Elisabet Lann (KD). Arkivbild.
Kommunalråden Marina Johansson (S) och Elisabet Lann (KD). Arkivbild. Foto: Lars Näslund

– Det ekonomiska får vi lösa i efterhand, det är i sammanhanget småpengar. Jag förstår bara inte varför alla inte kunde stödja detta direkt, säger S-ledaren Jonas Attenius.

Hans partikollega Marina Johansson fyller på:

– Staden kan nå ut på ett annat sätt än regionen genom kulturtolkar och doulor som många gånger själva bor i de mest aktuella områdena som vi måste nå.

På DN:s fråga till Alliansens motstånd, säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C) att det inte är givet att mer av detsamma är det mest framgångsrika.

– Men vi tycker givetvis också att det som behöver göras ska göras.

Kristdemokraternas Elisabet Lann, ansvarig för äldreomsorgen, för ett liknande resonemang:

– Vi behöver tänka lite nytt nu, att bara fokusera på mer information till skeptiska löser knappast problemet i dag, det är ett annat läge nu.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt