Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/politisk-deal-i-goteborg-infor-valet-halv-miljard-extra-till-trygghet/

SVERIGE

Politisk deal i Göteborg inför valet – halv miljard extra till ”trygghet”

Statyn Poseidon vid Götaplatsen med Kungsportsavenyn.
Statyn Poseidon vid Götaplatsen med Kungsportsavenyn. Foto: Magnus Hallgren

Mindre än fyra månader till valet offentliggör den styrande Alliansen en politisk överenskommelse med partiet Demokraterna, som tidigare under mandatperioden ofta slagits emot varandra.

En halv miljard från ett oplanerat överskott skickas ut till skolan, socialtjänsten – och en skvätt till mer sång och dans för att göra staden roligare att besöka i sommar.

VAL 22

Artikeln har tillförts en rättelse.

Under fredagen offentliggjorde Allianspartierna, som sedan 2018 styr i minoritet, en överenskommelse med fullmäktiges näst största parti, Demokraterna, om hur man vill fördela 500 nya, friska skattemiljoner kronor in i årets pågående verksamhet.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) väljer att i ett pressmeddelande koppla fokuset på pengar till ”trygghet” genom att tala om att ”Göteborg ska vara en trygg arbetarstad”.

– Det kan vi göra för att jobbpolitiken gör att vi ser ut att få ökade skatteintäkter, säger Josefson till DN.

Axel Josefson (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.
Axel Josefson (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I ett läge där Göteborgs stad precis som andra har att möta stigande priser och inflation kom prognosen från SKR 28 april om hur skatteintäkterna bedöms bli under året, som en lättnad.

Överskottet i stadens drift beräknas bli 3,1 miljarder, dubbelt så mycket som i budgeten. Delårsrapporten till och med mars visade ett plus för kommunen och dess bolag på 1,2 miljarder, 710 miljoner över budget.

Förvaltningen varnar visserligen för att utvecklingen framåt är svårbedömd där osäkerheter kring effekter av kriget i Ukraina pekas ut. Ändå har alltså den politiska ledningen nu enats om att en knapp halv miljard, 500 miljoner kronor, av det extra överskottet inte ska sparas, utan direkt skickas ut i verksamheten för innevarande år.

Det politiskt intressanta fyra månader före valet med dessa pengar är att de bygger på en överenskommelse mellan den styrande Alliansen och partiet Demokraterna. De har tidigare under mandatperioden trätt på varandra tämligen öppet, men i januari slöts en första större ekonomisk överenskommelse dem emellan.

Att kommunstyrelsens ordförande och Moderaternas gruppledare Axel Josefson nu gör ännu ett, mentalt, handslag med Demokraternas partiledare Martin Wannholt, om en fördelning av rätt mycket pengar, är ett tecken på ett förändrat samtalsklimat där båda parter bedömer att man kan behöva varandra efter valet.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt.
Demokraternas partiledare Martin Wannholt. Foto: Jonas Lindstedt

I ett pressmeddelande säger Wannholt:

– Vi demokrater stärker nu skolan och förskolan i Göteborg med ytterligare 100 miljoner kronor. Vi har fått med tidiga insatser och särskilt stöd för elever i behov samt en förstärkt elevhälsa.

Om att Alliansen åter gjort upp med D säger Axel Josefson:

– Vi har en uppgörelse med dem sedan årsskiftet att vi ska hantera ekonomin tillsammans. Vi har haft bra samtal med dem och vi har en samsyn kring prioriteringarna.

Enligt Martin Wannholt försökte hans parti att även få med Socialdemokraterna i uppgörelsen men att S i slutskedet inte ville ha det så. Till DN säger han:

– Vi har pratat med båda sidor, vi har ju alla ett liknande fokus. Men nu blev det så här och jag tycker att det är bra att det vi kom överens om med Axel Josefson i julas håller. Själva är vi nöjda med att ha fått med mer än halva den här halva miljarden till våra hjärtefrågor.

Socialdemokraternas gruppledare
Socialdemokraternas gruppledare Foto: Jesper Hallén

Socialdemokraterna lägger nu ett eget förslag där man – utöver liknande punkter som de övriga inom trygghetssektorn – avsätter 100 miljoner för att ”inleda arbetet med att åtgärda de osakliga löneskillnaderna inom välfärdsyrken.”

Men att Demokraterna valt att göra upp med Alliansen, det gör S gruppledare Jonas Attenius en irriterad markering om. Till DN säger han:

– Vi har förhandlat med Wannholt och Demokraterna i snart två veckor och tagit fram ett konkret förslag. Nu kan jag konstatera att D går in och blir ett stödparti till Alliansen. Jag kan tycka att det är synd att de blir ett femte stödhjul där. Men framförallt synd att de missar den centrala delen med pengar för att minska löneskillnaderna och stötta dem som dragit ett sånt lass under pandemin.

En stor del av extrapengarna föreslås nu gå till skolan där Liberalernas Axel Darvik är ansvarigt kommunalråd. I en kommentar till DN passar han på att lyfta det förslag som just L driver i valrörelsen, att sänka kommunalskatten med en hel krona.

– Eftersom Göteborg har en så pass stark ekonomi finns utrymme att sänka skatten, och det blir än viktigare nu när räntor och inflation stiger. Vi behöver fortsätta att stimulera göteborgarnas ekonomi.

Men han tillstår att någon överenskommelse om sänkt skatt inte finns i dag.

– Hur det går med detta får vi se efter valet.

Liberalernas gruppledare Axel Darvik.
Liberalernas gruppledare Axel Darvik. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

De 500 miljonerna menar Darvik primärt behövs för att ”investera i trygghetsfrämjande åtgärder genom skolan och socialtjänsten.

– Vi vill se mer förebyggande insatser under hösten som riktas till barn och unga, framförallt för att få unga killar att ha fokus på skolan i stället för att ställa till problem.

Förslaget ger ett uppdrag till socialnämnderna att satsa mer på föräldrautbildning, inte minst för att öka tilliten till socialtjänsten i en tid då särskilt muslimer utsätts för påståenden om att myndigheten tar deras barn.

Axel Darvik pekar även på att man vill ”beta av skulder i olika åtgärdsprogram”. Göteborg behöver snabba på utredningar av enskilda elevers behov av stöd.

– Det kan handla om att ta in fler speciallärare och psykologer och personalutbilda. Men även till nya läromedel.

Centerpartiets Emmyly Bönfors.
Centerpartiets Emmyly Bönfors. Foto: Centerpartiet

Bland nöjda företrädare för Alliansen finns även Centerpartiets Emmyly Bönfors. Hon pekar på tio miljoner som öronmärks för att kunna fördelas till kvinnojourerna.

– Inte minst inför en sommar som kan bli jobbig för många känns det bra, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att Martin Wannholt sagt att Alliansen inte ville ha med S i uppgörelsen. Det var ett skrivfel, korrekt ska vara att han uppgav att S i slutskedet inte ville vara med.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt