Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/presstraff-med-integrationsminister-anders-ygeman/

SVERIGE

Regeringen vill avveckla ebo – vänstern starkt kritiska

11 min. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) håller pressträff för att presentera förslag för att bryta segregationen.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman säger att regeringen nu vill avskaffa ebo, lagen om eget boende.

Han föreslår att asylsökande ska bo på särskilda kommunala flyktinganläggningar fram till dess att de fått veta om de får stanna i Sverige eller inte.

Regeringen kommer nu att starta en utredning för att ta fram olika tilläggsdirektiv till den nuvarande lagstiftningen. Utredningen ska vara klar i höst, enligt Ygeman.

Ebo, lagen om eget boende, infördes 1994, och har varit kritiserad i princip ända sedan dess.

Lagen ger asylsökande rätt att ordna eget boende istället för att bo på de statliga flyktingförläggningarna. Från början var tanken att asylsökande skulle bo hos vänner och släktingar under asyltiden och att detta skulle bidra till en bättre integration.  Asylsökande får ha kvar sin boendeersättning även om de inte bor på en förläggning. Detta är en av nu rådande regler som regeringen vill att utredningen ser över.

– Om vi avvecklar ebo kan asylsökande placeras mer jämnt fördelat över landet. Till exempel i kommuner med god socioekonomi. Då kan de asylsökande på ett mycket bättre sätt ta del av kommunens integrationsprogram, säger Ygeman.

Det kommer enligt Ygemans förslag inte att vara förbjudet för asylsökande att flytta vart de vill under asylprocessen, men han ser framför sig att utredningen ska ta fram ”incitament” för att de ska vilja stanna på flyktinganläggningen.

– Ett incitament är att de blir av med boendeersättningen, säger Anders Ygeman.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou är mycket kritisk till Ygemans förslag och kallar det för signalpolitik.

– Att begränsa asylsökandes frihet genom att pressa dem istället för att förstå varför människor vill flytta till de platser som de flyttar till, säger Haddou.

Och fortsätter:

– Och det här med att det skulle vara bättre för integrationen. Lösningen för en god integration är ju en stark välfärdsstat istället för inskränkningar för dem som redan har små marginaler, säger han.

Kristdemokraterna däremot är mycket positiva till förslaget och menar att det finns en bred majoritet i riksdagen för att det ska gå igenom.

– Vi har haft det som vår agenda i många år, men bättre sent än aldrig, heter det ju. Även om regeringen hade kunnat genomföra detta redan får många år sen, säger Hans Eklind Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson.

Moderaterna är oroliga att regeringens förslag inte kommer att innebära att ebo i praktiken avskaffas.

– Att man bara tar bort dagersättningen och tror att det betyder att man avskaffar ebo är att lämpa över ansvaret på kommunerna. Men det här är en statlig fråga. Vi vill se tydligare signaler till att det faktiskt är statliga boende som man vill bo på, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling kommenterar frågan via mejl :

”Skadan av EBO-lagstiftningen är redan skedd och Socialdemokraternas senfärdighet hjälper inte dem som redan sitter i utanförskap. Vi behöver en kravbaserad integrationspolitik för att komma tillrätta med dagens problem.”, skriver han.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt