Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/prognosen-sa-mycket-kostar-coronavaccinet-sverige/

Sverige

Prognosen: Så mycket kostar coronavaccinet Sverige

Vaccination värd pengarna, enligt Sveriges vaccinsamordnare.
Vaccination värd pengarna, enligt Sveriges vaccinsamordnare. Foto: Johan Nilsson/TT

150 kronor per person. Så mycket kommer coronavaccinationen att kosta i Sverige, enligt den nationella samordnaren Richard Bergströms prognos.

– Det är ingenting om man frågar mig, säger han.

I veckan beslutade regeringen att delta i EU-avtalet med Pfizer/BioNTech om ett potentiellt coronavaccin. Sedan tidigare har Sverige beslutat att delta i avtal med Astra Zeneca och Johnson & Johnson. Om samtliga godkänns av det Europeiska läkemedelsverket innebär det att vaccindoser för hela befolkningen är säkrade.

– Utöver det har vi också optioner hos bolagen att köpa mer. Med dessa har vi tillgång till vaccin för långt mer än dubbla vår befolkning, säger Richard Bergström, som representerar Sverige i EU:s vaccinförhandlingar.

De flesta av vaccinen som utvecklas mot coronaviruset kommer i flera doser. I nuläget ser det däremot ut som att Johnson & Johnson kommer kunna erbjuda ett endosvaccin. I de prognoser Richard Bergström lämnat till finansdepartementet räknar han med att det kommer kosta staten omkring 150 kronor per vaccinerad svensk.

– Några av vaccinen är lite dyrare och andra billigare. Eftersom vi kommer använda en mix av olika är det fördelningen där som styr den exakta kostnaden. Men jag räknar med någonstans runt 150 kronor.

Den totala kostnaden för vaccinationerna under 2021 beräknas bli runt 1,2 miljarder kronor.

– Jag tycker att det är en överkomlig siffra om man jämför med vad man betalar i övrigt för läkemedel. Och inte minst om man ser till de humana och ekonomiska konsekvenserna för samhället som ett vaccin skulle ha, säger Richard Bergström.

Om skyddet från vaccinen skulle bli kortvarigt och ytterligare vaccinationer behövas i framtiden, kan kostnaderna däremot komma att öka.

– Priserna vi förhandlar fram just nu gäller bara under pandemin. Skulle det bli fråga om att ge de här vaccinen regelbundet blir det andra avtal, och då kan det bli dyrare.

Samtidigt konstaterar Richard Bergström att vaccinläget just nu ser betydligt mer lovande ut än bara för ett par veckor sedan.

– Resultaten vi sett visar att den första vågen vacciner sannerligen fungerar bra. På så sätt ser det väldigt positivt ut för vaccinationsplaneringen. Nu måste man vara redo att sätta i gång i januari om ett godkännande kommer, säger han.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt