Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/psykolog-om-utarbetad-vardpersonal-agera-nu-inte-nar-vi-har-forskning/

SVERIGE

Psykolog om utarbetad vårdpersonal: Agera nu, inte när vi har forskning

Bild 1 av 3 Karolinska universitetssjukhuset startar ett hälsocentrum för att behandla trauman och vad som liknar krigsskador hos den egna personalen efter arbete i covidvården.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 3 Arbetet med covidvård har slitit hårt på vårdpersonalen, och Karolinska startar nu ett hälsocentrum för att behandla den egna personalens trauman.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 3 Håkan Kalzén, verksamhetschef för intensivvården vid Södertälje sjukhus, säger att metoden att kontinuerligt screena och följa upp personalens hälsa har varit ovärderligt för att klara en längre kris.
Foto: Marie Pårs Edgren, Södertälje sjukhus

Det är viktigt att agera snabbt, och inte invänta forskningsresultat för att ge stödinsatser till vårdpersonalen efter covidvården. Risken är annars att personal slutar, och att problemen förvärras, säger Niclas Wisén, psykolog och forskare på Karolinska institutet.

– Forskningsresultaten kommer ofta för sent. Vi behöver inte forska ihjäl oss för att veta hur personalen mår, säger Niclas Wisén.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in