Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rannebergen-stryks-helt-fran-polisens-lista-over-utsatta-omraden/

SVERIGE

Rannebergen stryks helt från polisens lista över utsatta områden

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M).
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M). Foto: Tomas Ohlsson

Rannebergen stryks helt från polisens lista över utsatta områden och Tynnered klassas inte längre som särskilt utsatt.

Beskedet är en stor framgång för trygghetsarbetet i Göteborg, säger Axel Josefson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

– Det skapar framtidstro för göteborgarna, säger han.

Enligt regeringsuppdraget ska polisen redovisa en uppdaterad lista över utsatta områden först i december, men det står redan nu klart att Tynnered inte längre tillhör den allvarligaste kategorin: särskilt utsatta områden.

Tynnered har under en tid varit tyngt av konflikter mellan olika gänggrupperingar, och att området nu nedgraderas är ett kvitto på ett gott arbete, menar Axel Josefson (M).

– Det är naturligtvis mycket kvar att göra men det visar att det inte är en omöjlig uppgift att få bort de särskilt utsatta områdena, säger han.

Polisens lista över utsatta områden
Polisens lista över utsatta områden
Grafik: Johan Andersson Källa: Polisen

Utvecklingen är ett steg i rätt riktning, säger han, i det övergripande målet för Göteborgs kommun för 2025: Att alla stadens förorter ska strykas från polisens lista över utsatta områden.

– För göteborgarna skapar det framtidstro att vi kan komma tillrätta med den här mycket allvarliga problematiken. Det ger också alla de människor som varit involverade i det här arbetet lite mer råg i ryggen att fortsätta arbetet för att bryta utanförskap och komma till bukt med gängkriminaliteten så att vi blir av med de utsatta områdena.

Rannebergen stryks helt från listan över utsatta områden, enligt Axel Josefson ett resultat av en kraftig stadsutveckling och sociala insatser där, i kombination med att polisen utökat sina insatser.

Lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander ser förändringen som en bekräftelse på att polisens långsiktiga arbete har gett resultat.
Lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander ser förändringen som en bekräftelse på att polisens långsiktiga arbete har gett resultat. Foto: Tomas Ohlsson

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef Storgöteborg Nordost, betonar att utvecklingen inte skett över en natt, utan att det är ett batteri av åtgärder som ligger bakom.

– Det är en bekräftelse för vårt gränssättande och relationsbyggande arbete i uniform. Sedan är det bara hårt, långsiktigt arbete som nu ger resultat, säger Ulf Melander

Arbetssättet skapar tillit och legitimitet, fortsätter han, vilket gör att människor i större utsträckning vill hjälpa till och prata med polisen.

– Vi får mycket mer underrättelser när tilliten och legitimiteten ökar vilket gör att vi har mycket större möjligheter att rikta vår verksamhet mot rätt individer. Jag har en känsla av att folk ställer upp och vittnar mer än vad man gjorde tidigare, säger Ulf Merlander.

Han nämner också att information som polisen kommit över via olika krypteringsappar har varit mycket viktig i den positiva utvecklingen.

Läs mer: Nya orter läggs till lista på utsatta områden

Ämnen i artikeln

Polisen
Gängvåld
Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt