Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rapport-narkotikapriser-sjunker-trots-inflationen/

SVERIGE

Rapport: Narkotikapriser sjunker – trots inflationen

Det finns också fler säljare och fler sorter, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning,
Foto: Alexander Mahmoud

Narkotikapriserna har sjunkit under 2022, trots ökad inflation, visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Över tid har ett gram amfetamin kostar en fjärdedel av vad det gjorde för 30 år sedan.

Gatuförsäljningen av narkotika och narkotikaklassade läkemedel är opåverkade av inflationen, kan Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, slå fast.

– Alla som säljer något vill ju tjäna pengar, men det verkar inte som om det går att kompensera för ökade omkostnader och inflation, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN och författare till rapporten.

Han tror att en av anledningarna är hård konkurrens.

– Jag kan bara spekulera om varför, men det verkar som att utbudet är stort och att man inte vågar höja sina priser av rädsla för att förlora kunder till konkurrenter.

– Det verkar finnas en överetablering, kundunderlaget räcker inte till för alla, säger han.

Ulf Guttormsson, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
Foto: Eveline Johnsson

Enligt SCB:s mått på inflation, KPI, så har de reella priserna sjunkit på åtta av tio narkotikasorter. Den enda ökningen kan ses på marijuana och hasch.

Sedan 1988 har CAN följt prisutvecklingen på gatunivå. Ett gram amfetamin kostade i slutet på 80-talet fyra gånger mer än vad det gör 2022. Och för de flesta andra narkotikasorter är priset halverat.

– Om man tar hänsyn till inflation och kronans värde den senaste 30-årsperioden, är det billigare att köpa narkotika i dag.

Ulf Guttormsson förklarar att utvecklingen i Sverige följer övriga Europa. Både import och produktion har ökat och det större utbudet har pressat ned priserna.

En annan orsak är tillgängligheten.

– Bara för fem till tio år sedan fanns inte de digitala försäljningskanaler det finns i dag. Det finns också fler säljare och fler sorter, säger han.

Läs mer:

Partyknarkarna göder gängen: ”Köper inte jag gör någon annan det”

Syntetisk nätdrog stor trend bland unga i Mellansverige