Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rapport-om-olyckan-vilks-och-poliserna-gick-inte-att-radda/

SVERIGE

Rapport om olyckan: Vilks och poliserna gick inte att rädda

Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten fokuserade på att rädda lastbilschaufförens liv vid olyckan i Markaryd som dödade konstnären Lars Vilks och två poliser för en dryg vecka sedan. Det framgår av en rapport om insatsen, skriver Smålandsposten.

Räddningsledaren beskriver i rapporten att personbilen, i vilken två poliser och konstnären Lars Vilks färdats, satt fast under lastbilen. När räddningstjänsten kom till platsen brann personbilen kraftigt och det hördes även smällar från branden.

– Det som har framkommit i samtal efteråt är att det inte fanns några liv att rädda där. Det såg de omgående och det rådde inga tvivel om det, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd, till Smålandsposten.

De första brandmännen var på plats omkring tio minuter efter olyckan, som inträffade på eftermiddagen söndagen den tredje oktober, på E4 utanför Markaryd. Räddningsarbetet fokuserades på lastbilschauffören som satt fastklämd i förarhytten.

– Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans gick jättebra, säger Anders Johansson.

Enligt räddningschefen så ska det har framkommit tidigt att det var poliser och en skyddsperson som färdats i personbilen.

Medan räddningspersonal arbetade för att få ut lastbilschauffören dämpade brandmän branden med vatten, för att hålla hettan nere.

När insatsen var klar inleddes krisstöd i form av avlastningssamtal med den inblandade personalen.

Räddningschef Anders Johansson menar att samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans fungerade mycket bra under insatsen.

Ämnen i artikeln

Skåne
Lars Vilks
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt