Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ras-vid-brobygge-i-umea-en-ford-till-sjukhus/

Sverige

Ras vid brobygge i Umeå – en förd till sjukhus

En stålbalk i okontrollerad rörelse låg bakom raset vid ett brobygge i Umeå.
En stålbalk i okontrollerad rörelse låg bakom raset vid ett brobygge i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT Nyheter Västerbotten

En stålbalk kom i okontrollerad rörelse och orsakade ett ras vid brobygget Västra länken i Umeå på tisdagen. En person har förts till sjukhus med lindriga skador i vad Trafikverket kallar en ”väldigt allvarlig arbetsplatsolycka”.

– Vi håller just nu på att försöka få tag på en båt för att ta hand om det som gått ner i vattnet, säger projektledaren Gerhard Barrestål till SVT Västerbotten.

En polispatrull larmades till ett brobygge över Umeälven vid 09-tiden efter en misstänkt arbetsplatsolycka.

– Vi kallades dit av SOS Alarm. Föremål har ramlat ned i Umeälven i samband med brobygget. Vi har en patrull på plats som spärrar av medan vi inväntar tekniker, säger Åsa Mjörndal, från polisregion Nord.

En person är förd till sjukhus med ambulans, enligt polisen. Skadeläget är lindrigt.

– Han gick från bygget själv. Han har fått en planka på axeln, säger Gerhard Barrestål, projektledare på Trafikverket till DN.

Det var när en sektion av den nya bron skulle skjutas ut till nästa brostöd som olyckan inträffade.

Trafikverket varnar alla som befinner sig nedströms från brobygget att virke kan komma flytande från arbetsplatsen.

Av säkerhetsskäl har båttrafik under och i närheten av bron förbjudits. Även området omkring arbetsplatsen har stängts av. Avstängningen gäller bland annat Umeleden.

Vid 15.00 håller Trafikverket pressträff om händelsen.

”Just nu pågår arbetet med att ta hand om personalen som var på plats och olycksplatsen säkras upp, vilket är ett mycket omfattande arbete”, skriver Trafikverket i pressmeddelandet.

En anmälan om vållande av kroppsskada genom arbetsmiljöbrott, samt framkallande av fara för annan, har upprättats.

Ämnen i artikeln

Umeå
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt