Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rattegang-i-omtalat-jaktbrottsmal-inleds/

Sverige

Fortsatt oklart om jaktbrottsmålet kan avgöras

Efter många turer inleddes på måndagen rättegången mot företagsledaren Karl Hedin och tre andra personer som står åtalade för jaktbrott. Arkivbild.
Efter många turer inleddes på måndagen rättegången mot företagsledaren Karl Hedin och tre andra personer som står åtalade för jaktbrott. Arkivbild. Foto: Pavel Koubek/TT

Första förhandlingsdagen i jaktbrottsmålet, där företagsledaren Karl Hedin är en av de åtalade, kunde med nöd och näppe genomföras. Och ännu är det oklart om det blir någon fortsättning på tisdagen.

TT Text

– Jag tycker att det har varit en ganska udda tillställning. Jag har varit advokat i snart 35 år och jag har nog aldrig riktigt varit med om någonting liknande, sade Sven Severin som är Karl Hedins advokat när den första förhandlingsdagen avslutades.

När förhandlingen inleddes klockan 9 i tingsrätten i Västerås stod det snabbt klart att en av de åtalade saknas. Den som inte kommit är den kvinna som åtalats misstänkt för medhjälp till förberedelse till jaktbrott.

Enligt hennes försvarare Thomas Jönsson är hon sjuk och därför förhindrad att infinna sig.

Förhandlingen avbröts och efter en dryg halvtimme återkom rätten efter överläggning med beskedet att rättegången skulle fortsätta, trots att en av de åtalade saknades.

Förhandlingen fortsatte därefter resten av dagen med åklagarens sakframställan och försvararnas dito.

Det hela avslutades med att kvinnans försvarare försökte reda ut vad som nu händer med den fortsatta förhandlingen när hans klient meddelat hinder för att närvara på grund av sjukdom.

Rättens ordförande kunde inte lämna några klara besked kring detta på måndagseftermiddagen utan sade att tingsrätten kommer fortsätta överväga kvinnans möjlighet att kunna deltaga. Bland annat ska kvinnans behandlande läkare kontaktas.

En som var besviken på de komplikationer för rättegången som uppstått var företagsledaren Karl Hedin, som nu befarar att processen kan dra ut ännu mer på tiden.

– Jag har ju väntat på den här förhandlingen i två och ett halvt år nu och levt under de premisser som det innebär. Och det är inte roligt för någonting som jag inte har gjort. Jag hade sett fram emot att nu gör vi det här färdigt. Fortfarande, efter en dag, så vet vi inte. I morgon kan det bara brytas av, säger Karl Hedin till TT.

I målet är Karl Hedin och ytterligare en annan person åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Därtill är en annan man och den frånvarande kvinnan åtalade, tillsammans Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt. Hon tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott.

Förhandlingen beräknas pågå under sex dagar och är tänkt att avslutas den 5 mars. Först på tisdag morgon lämnar rättens ordförande besked om förhandlingen kan fortsätta i den åtalade kvinnans frånvaro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt