Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/rattegangen-mot-is-kvinnan-inleds-i-dag/

SVERIGE

Rättegången mot IS-kvinnan inleds i dag

IS-anhängare fotograferade i juni 2014. Redan då bodde kvinna i det IS-kontrollerade området.
IS-anhängare fotograferade i juni 2014. Redan då bodde kvinna i det IS-kontrollerade området. Foto: AP

Med fyra barn och höggravid kom den västsvenska kvinnan till Syrien, där hennes man och äldsta son väntade.

Hon lurades dit av maken, säger hon själv. Andra som kände henne menar att det alltid har varit hennes önskan.

Några år senare är både maken och alla tre av hennes söner döda.

I dag, onsdag, ställs hon inför rätta för grova krigsförbrytelser.

Ett hus utan el i en by på en bergssluttning på landsbygden. Det var det som väntade den västsvenska kvinnan när hon anlände till Syrien med sina barn 2013, berättar hon i förhör.

Hennes make, iförd skyddsväst och beväpnad, ska ha deklarerat att detta var deras nya hem.

– Jag blir ju chockad, jag var ju gravid i början av åttonde månaden, och ja... det gick runt en massa tankar i mitt huvud om vad han hade tänkt liksom, säger hon i förhör.

I utredningen, som DN har tagit del av, finns två motstridiga versioner av den i dag 49-åriga kvinnans väg mot IS-fästet i Syrien.

Den ena versionen står hon själv för. Allt ska ha börjat som en vanlig kärlekshistoria. I början av 90-talet var hon 21 år gammal och studerade i en västsvensk stad när hon blev kär i en 18-årig kille.

Hon var född i en kristen familj från Irak och hade kommit till Sverige när hon var sju år gammal. Mannen kom från en muslimsk familj men var inte aktivt praktiserande. Båda familjerna var emot relationen, enligt kvinnan, vilket fick dem att vända sig ännu mer till varandra.

I förhören beskriver hon sig själv som en ”sökare” och säger att hon på den tiden var intresserad av buddhism. Även hennes kille sökte en ny inriktning i livet.

Hon uppger att en man från Danmark, en bekant till hennes kille, hade fått dem båda att läsa på mer om islam. De började be flera gånger om dagen och lära sig mer om religionen genom att lyssna på kassettband och gå till moskén.

– Någon månad innan vi gifte oss, då kom vi till insikten båda två att nu vill vi praktisera, säger hon i förhör.

Inom loppet av några år hade de ställt om sina liv till att passa en mer bokstavstrogen form av islam. Kvinnan bar ansiktsslöja, stannade hemma med barnen och umgicks främst med andra muslimer. Mannen predikade i den lokala moskén och drev en islamistisk sajt från Sverige, enligt sakkunniga i utredningen.

Från år 2000 flyttade kvinnan runt mycket. Hon bodde ett år i Lund för att, enligt förhör, ”vara nära andra konvertiter”. Hon berättar också att hon bodde i flera år i Förenade Arabemiraten och Storbritannien.

Några av de svenska konvertiterna som hon umgicks med beskriver miljön runt kvinnan som ”sektliknande”.

– Man isolerade sig mycket från resten av samhället och umgicks bara med ”systrarna” som levde på det här speciella sättet, berättar kvinnan som hade bott ihop med henne i flera veckor i Lund i förhör.

Hon beskriver också den 49-åriga kvinnan som en ledartyp, disciplinerad och fullständigt övertygad i sin tro.

– Det var hon som gav riktningen, det var hon som berättade vad som var rätt och fel, berättade hon vidare.

Hon upplevde att kvinnan var ”väldigt förälskad” i sin make. En annan kvinna som då var konvertit berättar i förhör att kvinnan såg maken som ”rättesnöre” och att hon ”höll med honom om allt”.

Den 49-åriga kvinnan menar i stället att hon och maken var separerade under den här perioden, men att de behöll kontakten för barnens skull. Enligt henne återförenades de först 2012 när hon flyttade till Egypten, men fortsatte bo åtskilt. Efter ett år ska maken ha hört av sig och sagt de alla skulle komma till Turkiet.

Bild 1 av 2 Den äldsta sonens utrustning i Syrien.
Foto: Förundersökningsprotokoll
Bild 2 av 2 Sonens pistoler. Bilderna hade han skickat själv till en släkting i Sverige.
Foto: Förundersökningsprotokollet

Den äldste sonen åkte först och några månader senare följde hon efter. Maken ska ha plockat upp henne i en bil och kört till den lilla byn i Syrien utan att hon hade förstått att de hade korsat gränsen.

– Det var inte min tanke att åka till ett krigsområde över huvud taget. När man ser allting på nyheterna, det är ju inget ställe jag skulle vilja åka till med barn, säger hon i förhör.

Konvertiter som kände henne innan avresan ger dock en annan bild. En av dem berättar att den västsvenska kvinnan tidigt hade börjat ”sympatisera med jihad” och att hon lät sina barn titta på propagandafilmer på islamistiska grupper som stred i Afghanistan.

Enligt henne stämde IS syn på islam helt överens med kvinnans.

– De är hårdföra. (...) De är segregerade vad gäller män och kvinnor, de har offentliga avrättningar och sharialagar. De avrättar och skymfar de som gör fel. Det är denna version av islam som hon hela tiden har pratat om, säger hon i förhör.

Nu ställs den 49-åriga kvinnan inför rätta för grova krigsförbrytelser. Hon åtalas för att ha fört en av sönerna till Syrien samt sett till att han rekryterades och användes som barnsoldat.

Hon har under hela utredningen nekat till brott. I förhör säger hon att hon aldrig har sett sig själv som en IS-anhängare.

– Jag levde som en vanlig mamma och hemmafru i det området de styrde, säger hon.

Rättegången inleds i dag och avslutas 28 januari.

Läs mer:

IS-kvinnans son i chatt: ”Mamma vill inte åka, de vill dö här”

49-årig kvinna åtalas för krigsförbrytelser

Kvinna utreds för krigsbrott – barnen omhändertagna

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt